Διαφημίζουν τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες αλλά δε λένε τι προβλέπει!

Για μία συνολική ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες, ΔΟΥ και Ταμεία, στην οποία κατέληξαν Μαξίμου, κυβέρνηση και τράπεζα γράφει σήμερα το Έθνος. Αλλά δε μας αποκαλύπτει ακόμη τις παγίδες του!

 

Πακέτο ρύθμισης όλων των οφειλών των επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις και σε εθελοντική βάση, μακριά από δικαστήρια και πτωχευτικές διαδικασίες, σχεδιάζει n κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για συμφωνία με τις τράπεζες που προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», τη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού, ενός θεσμού στον οποίο με γρήγορο τρόπο θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις και να διευθετούν τις οφειλές τους.

 

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για αυτές τις ρυθμίσεις, βασική προϋπόθεση θα είναι η βιωσιμότητα της εταιρείας. Δηλαδή n όποια προσπάθεια σωτηρίας της να έχει αντίκτυπο, να μπορεί αυτή να συνεχίσει τη λειτουργία της αν όχι θα καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες σε «θάνατο».

 


Για το συγκεκριμένο σχέδιο υπήρξαν δύο συναντήσεις χθες το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης και αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας συζήτησαν με τους επικεφαλής των τραπεζών Αλέξανδρο Τουρκολια (Εθνική), Μιχάλη Σάλλα (Πειραιώς), Δημήτρη Μαντζούνηβ (Alpha) και Χρήστο Μεγάλου (Eurobank). Σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες το πρωί συναντήθηκε για πρώτη φορά με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζητώντας τον συγκεκριμένο «μηχανισμό». Σε δύο μήνες, γύρω στον Σεπτέμβριο, αυτός αναμένεται να είναι έτοιμος.


Το σχέδιο «σερβίρεται» ως κάτι το εθελοντικό. Δηλαδή μία επιχείρηση με οφειλές αν το επιθυμεί θα δηλώνει ένταξη στη διαδικασία διευθέτησης. Την απόφαση για την υπαγωγή μίας εταιρείας θα τη λαμβάνουν οι πιστωτές της. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράφεται και συγκεκριμένη συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη. Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα μπορεί να προκαλεί την υπαγωγή στη ρύθμιση και κάποιος από τους πιστωτές. Χωρίς, βέβαια, να αμφισβητείται ο εθελοντικός χαρακτήρας της.
Η καταβολή σε πολλές δόσεις των οφειλών είναι ένας από τους τρόπους ρύθμισης που θα προβλέπεται.

 

Το ζήτημα όμως είναι ότι με την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οι πιστωτές βάζουν κυριολεκτικά «πόδι» στην επιχείρηση καθώς θα έχουν το δικαίωμα να βάζουν τους δικούς τους όρους. Θα μπορούν να ζητούν την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας μέσα από περικοπή δαπανών, μειώσεις προσωπικού, ακόμη και μέσα από συγχωνεύσεις. Είναι δυνατόν να ζητούν και την αλλαγή του μάνατζμεντ. Για κάθε επιχείρηση, για κάθε κλάδο, σημειώνουν πηγές, θα αναζητείται ξεχωριστή λύση. Ανάλογα δηλαδή με το προφίλ, το ύψος και την κατηγορία των οφειλών της. Φυσικά, μόνο και θεωρείται πολύ καλή για να πεθάνει!


Ετσι θα προτείνονται τρόποι διευθέτησης όπως η καταβολή των χρεών σε δόσεις, n διαγραφή τόκων υπερημερίας και προστίμων και η μείωση του επιτοκίου. Βέβαια θα υπάρχει και η δυνατότητα της διαγραφής μέρους της οφειλής είτε προς τράπεζα, είτε προς προμηθευτή ή ακόμη και στους δύο. Βέβαια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αστός που αναλαμβάνει το κόστος αποκτά το δικαίωμα να μπει μέτοχος στην εταιρεία.


Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, στον «μηχανισμό» έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής τόσο μικρές επιχειρήσεις και, φυσικά, μεσαίες και μεγάλες. Μάλιστα για τις μικρές, ο ίδιος παράγοντας τόνισε φέρνοντας παράδειγμα: «Το οπωροπωλείο, το κομμωτήριο δανείστηκαν, αλλά δεν έχουν ευθύνη για το ότι καθυστερούν τις οφειλές τους, αφού η κρίση τούς οδήγησε σε αυτό το σημείο. Χρειάζονται δεύτερη ευκαιρία».


Για τους τραπεζίτες αλλά και τους ξένους επενδυτές- οι αναδιαρθρώσεις ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας είναι το business της επόμενης μέρας. Οι ειδικές μονάδες διαχείρισης των προβληματικών δανείων που έχουν δημιουργήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχουν ήδη ετοιμάσει προγράμματα για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση επιχειρήσεων.
Οι ρυθμίσεις θα «τρέξουν» με τρόπο ώστε να μη δημιουργούν κεφαλαιακές ανάγκες που δεν θα μπορεί να απορροφήσει το τραπεζικό σύστημα (σε περιπτώσεις διαγραφής μέρους της οφειλής).

 

Οι παγίδες

 

Και αν όλα μέχρι στιγμής σας φάνηκαν λογικά, το σχέδιο περιλαμβάνει και τα μελανά του σημεία.


Οι τράπεζες, καθώς έχουν πλήρη γνώση για τα οικονομικά στοιχεία της κάθε εταιρείας, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιες μπορούν να προχωρήσουν στο αύριο και ποιες θα πρέπει να βγουν από το «οξυγόνο», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Οι τραπεζίτες τόνισαν πως το επόμενο βήμα είναι οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις ομοειδών εταιρειών που μπορούν να καταστούν βιώσιμες. Δηλαδή οι τράπεζες θα αποφασίζουν τι συγχωνεύσεις θα γίνουν, ακόμη και οι ιδιοκτήτες τους έχουν διαφορετική άποψη! Μάλιστα, σε «φάση εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης» όπως την αποκαλούν, θα μπουν αρχικά εκείνες που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα.


Ωστόσο προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεων τους, είναι να προχωρήσουν οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το πτωχευτικό δίκαιο.


Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές θα πρέπει να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες, οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης και μέσα σε ένα δίμηνο θα πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη ή μη.

Τα θαλασσοδάνεια των κόμματων

 

Σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων θα επιβάλλουν τράπεζες και κυβέρνηση στους πολίτες, ξεχνώντας τα εκατομμύρια των θαλασσοδανείων που έχουν λάβει κυρίως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

 

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνθέτουν την σημερινή κυβέρνηση, ράβουν ένα στενό κοστούμι στους δανειολήπτες που δε θα έχουν καμία άλλη επιλογή από το να πληρώσουν, αφήνοντας τον εαυτό τους στο απυρόβλητο. Φόρτωσαν τα χρέη τους στον ελληνικό λαό και τα λάθη τους θα τα πληρώνει για τουλάχιστον άλλο μισό αιώνα.

 

Danioliptes.gr