Για τα δάνεια που δεν δίνονται μιλά ο Γιάννης Στουρνάρας

Μετά από τα περισσότερα από 50.000 λουκέτα μόνο σε μία τριετία και μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς δάνεια δεν μπορεί να γίνει.

 

Πρόκειται για άλλη μία άνευ ουσίας και περιεχομένου ομιλίας του πρώην τσάρου της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος δεν έχει συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση ούτε στο ελάχιστο από τις κρίσιμες θέσεις τις οποίες κατείχε.

 

Διότι, από τη συνάντηση της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2013 που ο Αντ. Σαμαράς ζητούσε από τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δεν έχει «πέσει» ούτε ένα δισ. ευρώ. Τη στιγμή, που οι τράπεζες ετοιμάζονται για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζουν να στερούν την απαραίτητη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, στηριζόμενες στην ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Όταν ο πρώην ΥΠΟΙΟ και νυν κεντρικός τραπεζίτης της χώρας παραπλανά την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει προχωρήσει σε μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση και έχουν εξαλειφθεί όλες οι αιτίες που τα προηγούμενα έτη οδηγούσαν στη συσσώρευση ελλειμμάτων. Αν ο άνθρωπος που κράτησε το τιμόνι της οικονομίας και τώρα και της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσιάζει μία ψευδεπίγραφη εικόνα της οικονομίας τότε οι τραπεζίτες που έχουν ως μόνο στόχο το κέρδος, γιατί να βάλουν το χέρι στην τσέπη όταν τους παρουσιάζεται μία ψεύτικη εικόνα. Όταν η κοινή γνώμη παραπλανάται από τους πολιτικούς, είναι εύκολο για τους τραπεζίτες να παραπλανήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους. Όσο και αν η αγορά, οι επιχειρηματίες και το οικονομικό επιτελείο παρακαλούν το τραπεζικό σύστημα για θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, δεν πρόκειται να ανοίξουν οι κάνουλες άμεσα.

 

 

Danioliptes.gr