Tο… σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια κρύβει πλειστηριασμούς

Κάποιο λάκκο έχει σίγουρα η φάβα… Ο πρωθυπουργός, ο οποίος προεδρεύει προσωπικά σε συσκέψεις για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της ΔΕΘ.

 

Δεδομένου ότι μέχρι πρότινος το βήμα της Έκθεσης κάθε Σεπτέμβριο, αποτελούσε πεδίο δόξης λαμπρό για τους πρωθυπουργούς που ήθελαν να τάξουν… Στην προκειμένη περίπτωση, τι θέλει να τάξει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια;

Μεταξύ των πολλών σεναρίων, είναι και αυτό του «κουρέματος» των δανείων και της νέας ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο περί της δημιουργίας ενιαίας bad bank.

 

Αν τελικώς ακολουθηθεί και σε αυτήν την περίπτωση, το ιρλανδικό μοντέλο που προβλέπει τη δημιουργία της bad bank όπου θα μεταφερθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτή η λύση αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά με την τρόικα αύριο Τρίτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα γίνει με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Και στο βάθος οι πλειστηριασμοί


Αν και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων δεν περιλαμβάνεται (ακόμη) στα προαπαιτούμενα, οι δανειστές απαιτούν να βρεθεί άμεση λύση, χωρίς να φύγει από το τραπέζι το σενάριο των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες από την πλευρά τους επιθυμούν να μην επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια τους.


Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων, επιταχύνεται η θεσμοθέτηση εξωδικαστικής διευθέτησης, όπου θα εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με ενδεχόμενο για τις βιώσιμες εταιρίες να «κουρεύεται» μέρος των οφειλών βάσει αυστηρών κριτηρίων, γράφει σήμερα η Δημοκρατία.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η «απομείωση» θα αφορά σε πρώτη φάση τους τόκους και πολύ αργότερα το κεφάλαιο, εάν και εφόσον ο δανειολήπτης επιχειρηματίας τηρεί με ευλάβεια τις υποχρεώσεις του.

Παράλληλα, οι πιστωτές θα έχουν το δικαίωμα να βάζουν όρους στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ζητώντας την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρίας (περικοπή δαπανών, απολύσεις κή.), ενώ δεν αποκλείεται να αλλάζουν και διοίκηση. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι όλη η διαδικασία από τη στιγμή της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι την οριστική απόφαση θα διαρκεί ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα το πολύ δύο μήνες.


Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η ρύθμιση που προωθείται θα θεσπίζει και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις θα κρίνονται βιώσιμες ή δυνάμει βιώσιμες, έτσι ώστε να προχωρά η εξωδικαστική διευθέτηση του χρέους τους.


Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης στόχος είναι η ρύθμιση για την εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων να κυρωθεί με νόμο, καθώς θέλει η ρύθμιση να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.


Συνδυαστική με το μοντέλο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υπάρξουν και δραστικές αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.


Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει η βελτίωση των υφιστάμενων εποπτικών εργαλείων της Τραπέζης της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος συντάχθηκε πρόσφατα και προβλέπει 22 εργαλεία για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Τι προβλέπεται για το νόμο 4161/2013

 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται η επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη.


Στόχος είναι να μειωθούν όσοι καταχρηστικά προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, π.χ. όσοι φέρουν την εμπορική ιδιότητα, η οποία δεν καλύπτεται από τον νόμο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία, που πλέον δίνουν ημερομηνία εκδίκασης ακόμη και 17 χρόνια μετά! Οι τράπεζες αντιπροτείνουν την ενίσχυση της εξωδικαστικής διαδικασίας και για τα νοικοκυριά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι ελάχιστες αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης, με την ΕΛ.ΣΤΑΤ να αναμένεται τις τελευταίες εβδομάδες να ανακοινώσει νεότερα στοιχεία, τα οποία όμως -λόγω κρίσης είναι πολύ πιθανόν να δείχνουν τα εισοδηματικά όρια χαμηλότερα.

 

Danioliptes.gr