Με ένα σχέδιο – σκούπα που  θα βασισθεί στις νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Καλών Πρακτικών της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να απασφαλίσει τη βόμβα του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.

 

Κατά πληροφορίες, ο νέος μηχανισμός ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων που θα ενεργοποιηθεί από τον επόμενο μήνα, θα επεκτείνεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, και τρίτους.

Στη σημερινή συνεδρίασή των επικεφαλής της τρόικας με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εξετάσθηκε το χρονοδιάγραμμα των σχετικών αλλαγών, η στόχευσή τους, αλλά και ειδικές μελέτες για τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν για να παραχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

 

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως ο «έκτακτος μηχανισμός» που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μόνιμος θα επιφέρει αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στο Νόμο Κατσέλη. Όπως ξεκαθαρίσθηκε οι αποφάσεις θα ληφθούν με πολιτικά και με τεχνικά κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα αφορούν στα χρέη επιχειρήσεων και σε δεύτερη φάση τα χρέη φυσικών προσώπων.

 

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των έντιμων ανθρώπων», δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σημείωσε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει μέχρι τις 15 Αυγούστου 2014 μελέτη για την εξωδικαστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, καταρχήν των επιχειρήσεων αλλά δευτερευόντως και των φυσικών προσώπων. Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Προς το παρόν, πάντως, και παρά τα όσα έχουν ανακοινωθεί και διαρρεύσει κατά καιρούς, η σαφής εικόνα για το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος δεν έχει σχηματιστεί. Ούτε φαίνεται να επιχειρείται επί της ουσίας λύση το οποίο απασχολεί το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού. Κι αυτό γιατί εξαιτίας της ανεργίας, της ύφεσης και της ανέχειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, όποιο τέτοιο σχέδιο – σκούπα και αν ενεργοποιηθεί θα είναι αδύνατον να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του υπουργείου είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του Νόμου Κατσέλη, καθώς το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια.

Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και Εργασίας Γ. Βρούτσης , εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

 

Ν. Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες να συζητήσουμε τα “κόκκινα” δάνεια

 

Την πεποίθηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει η συζήτηση που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια και στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα απεγκλωβίσουν τις επιχειρηματικές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

Ο κ. Δένδιας είπε ότι χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για να βγούμε από την κρίση, με σαφή οδικό χάρτη, με μειώσεις εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, περικοπές του ενεργειακού κόστους, μείωση του φορολογικού βάρους και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και να αλλάξει το Πτωχευτικό Δίκαιο προκειμένου να μην εγκλωβίζεται ο επιχειρηματίας.

 

«Προσέλκυση κεφαλαίων και απελευθέρωση δέσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων» είναι ο στόχος μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Δένδιας και σε ερώτηση επιχειρηματία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους του εξαγωγέα κατά 50% και επενδύσεις στις υποδομές.

 

Στα προβλήματα ρευστότητας, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και κόστους δανεισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

 

«Πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των “κόκκινων” δανείων. Μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θα παρέχει δυνατότητες αναδιάρθρωσης, αλλά θα επιτρέπει κυρίως την ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικό κόστος» είπε.

 

Υπογράμμισε δε, ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση και την έξοδο των τραπεζών στις αγορές, τα επιτόκια των χορηγήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν απαγορευτικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ρευστότητας ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι απαιτούνται κινήσεις όπως:

 

Επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την πρόταση των Επιμελητηρίων: κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.