Ζητούν πίσω τα “κουρεμένα”από την Κύπρου 100 Ελληνες καταθέτες

Ελπίδες να ανακτήσουν τα χρήματα που απώλεσαν από το κούρεμα των καταθέσεών τους αποκτούν Έλληνες που προχωρούν σε αγωγές κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας. Στηρίζονται στη διμερή συνθήκη Κύπρου – Ελλάδας.

 

Συγκεκριμένα, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέφυγαν 100 Έλληνες καταθέτες ζητώντας αποζημίωση για τις απώλειες 50 εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν από το κούρεμα των καταθέσεών τους στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας. Την υπόθεση έχουν αναλάβει κορυφαίες νομικές εταιρείες, όπως οι Grant & Eisenhofer, KesslerTopazMeltzer & Check και KyrosLaw, μαζί με τη δημόσια διεθνή νομική εταιρεία VolterraFietta.

 

Η επιχειρηματολογία στηρίζεται στη διμερή επενδυτική συνθήκης του 1992, που έχουν υπογράψει η Ελλάδα και η Κύπρος, και η οποία προβλέπει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους για τουλάχιστον έξι μήνες.

Εάν τα μέρη δεν καταλήξουν σε κάποιον διακανονισμό στο διάστημα αυτό, τότε μπορεί το σχετικό αίτημα να υποβληθεί για επίλυση μέσω δεσμευτικής διαιτησίας στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Επενδυτικών Διαφορών (ICSID). Η αναμενόμενη ημερομηνία μιας τέτοιας δράσης θα είναι στα μέσα Ιανουαρίου 2015.

 

Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η προσφυγή της MIG και ακόμα 18 Ελλήνων επενδυτών-μετόχων στη Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίοι διεκδικούν στο διεθνές δικαστήριο αποζημιώσεις για την απώλεια των επενδύσεών τους, ύψους 1,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 824 εκατομμύρια αφορούν τη MIG).

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, γραφεία ανά τον κόσμο για να την υπερασπιστούν. Όπως δήλωσε ο Κώστας Κληρίδης στο Stockwatch η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διορίσει διεθνή νομικά γραφεία για την υπεράσπισή της.  Σημείωσε ότι οι περισσότεροι επενδυτές που καταχώρισαν αγωγή εναντίον της ισχυρίζονται ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί για να οδηγηθούν οι επενδύσεις τους σε εκμηδενισμό. Οι διαδικασίες, είπε, γίνονται γραπτώς με δικόγραφα και η κάθε πλευρά υποβάλλει τις δικές της παραστάσεις. Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι οι εν λόγω νομικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες εξαιτίας του πρωτογενούς χαρακτήρα. Όπως εξήγησε δεν θα διεξαχθούν ξεχωριστές νομικές διαδικασίες για την κάθε μία καταγγελία καθώς το αίτημα είναι κοινό και προκύπτει μέσω της διμερούς συμφωνίας που έχει συνάψει παλαιότερα η Κύπρος με την Ελλάδα.

 

Danioliptes.gr