BLOOMBERG: Νέα σενάρια για το αποθεματικό των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Την προοπτική να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για τη μείωση του ελληνικού χρέους ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015 επαναφέρει στο προσκήνιο χθεσινό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ΤΧΣ, Χρήστου Σκλαβούνη, σύμφωνα με τις οποίες οι επενδυτές που μετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να στηρίξουν εκ νέου τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εφόσον χρειαστεί.

Έτσι, το «μαξιλαράκι» των 11 ,5 δισ. ευρώ θα παραμείνει ανέπαφο. «Θα μπορούσε να αναμένεται ότι θα παράσχουν τα κεφάλαια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλαβούνης, αναφερόμενος στους θεσμικούς επενδυτές που τοποθέτησαν ήδη 8,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Πρόσθεσε δε ότι αν τα stress tests δείξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν από διεθνείς επενδυτές, «το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι καθίσταται λιγότερο κρίσιμο να υπάρχουν αυτά τα κεφάλαια (σ.σ. τα 11,5 δισ. ευρώ) ως αποθεματικό».

To Bloomberg σημειώνει, πάντως, ότι η τρόικα μέχρι πρότινος απέρριπτε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» του ΤΧΣ για άλλους σκοπούς. Ερωτηθείς για τα σενάρια δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ο κ. Σκλαβούνης είπε ότι «είναι μια επιλογή που εξετάζεται», αλλά θα απαιτούσε να αλλάξει ο καταστατικός νόμος του ΤΧΣ.

 

Ωστόσο, κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του υπουργείου Οικονομικών κρατούσαν χθες σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση αυτή, λέγοντας ότι, αφενός, εξετάστηκε προ διετίας και απορρίφθηκε και, αφετέρου, «ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το ΤΧΣ για τα δάνεια και δεν τα έχει λάβει».

 

Μάριος Ροζάκος από ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ