4.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα αφού πια κανείς δεν πληρώνει

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατώντας όχι μόνο να πληρώσουν τις οφειλές τους αλλά ακόμα και να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της κατάσχεσης.

 

Οπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής «όμηροι» της Εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το ελληνικό Δημόσιο που συνειδητοποιεί πλέον πως «λεφτά δεν υπάρχουν» για αυτούς που πιάνονται εύκολα στη φάκα, έχει προχωρήσει σε ηλεκτρονική «επιδρομή» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων. Αποτέλεσμα είναι να εκδίδονται ακόμη και 4.000 κατασχετήρια ανά ημέρα!

 

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάνε» οι ληξιπρόθεσμες ωφειλές των φορολογουμένων προς το δημόσιο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία εξαμήνου που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα χρέη έφτασαν στα 6,225 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 

Πάνω από 6 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι πάνω από τα 67 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά κάθε μήνα προστίθεται ένα δισ. ευρώ στα χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις των λογαριασμών τους αλλά και με δήμευση της ακίνητης περιουσίας τους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για φέτος ολοκληρώνεται και οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια πολίτες υπολογίζονται σε πάνω από 1.500 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πληρωθούν 11 δισ. ευρώ με το οικονομικό επιτελείο να φοβάται ότι η «βόμβα» των απλήρωτων φόρων και εισφορών θα τινάξει στον αέρα και τον προϋπολογισμό και το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι το τέλος του 2014 και κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που δηλώνουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν φόρους εισοδήματος, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε ακριβές δόσεις και βεβαίως τα τέλη κυκλοφορίας στο τέλος του χρόνου.

 

Με αυτά τα δεδομένα οικονομικό επιτελείο και τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένα σύστημα πληρωμών «όλα σε ένα» (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά) θα δώσει λύση στα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η λογική προφανώς είναι να δίνουν ότι έχουν όσοι χρωστούν προκειμένου να γλιτώσουν την κατάσχεση. Η Τρόικα αντιδρά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για 100 δόσεις και έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προκρίνεται είναι η είσπραξη οποιουδήποτε ποσού μπορούν οι οφειλέτες να καταβάλλουν κάθε μήνα.Με αυτό τον τρόπο, εαν ο οφειλέτης καταβάλλει κάποιο ποσό μηνιαίως, θα καθίσταται «ενήμερος» ώστε να αποφεύγει συνέπειες όπως οι κατασχέσεις, χωρίς όμως να μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα.

Διότι όλες αυτές οι δήθεν ρυθμίσεις – ανάσα που προτείνονται στους οφειλέτες εκδίδονται με βάση τα παρόντα δεδομένα. Όπως αποδεικνύεται και από τα παραπάνω στοιχεία, εκτός από τα χρέη που πνίγουν τα νοικοκυριά, μεγαλύτερος είναι ο φόβος για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και κάποιο απόθεμα στο τραπεζικό τους λογαριασμό. Η κατάσχεση έχει γίνει ο μεγαλύτερος φόβος όσων χρωστούν … κάποια λίγα χρήματα. Διότι τα μεγάλα ψάρια δεν τα πειράζει κανείς ακόμη στην Ελλάδα.

 

Το σίγουρο είναι ότι το «γαϊδούρι» δηλαδή οι συνήθεις αγαπημένοι της εφορίας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) δεν αντέχουν να σηκώνουν μόνοι τους άλλο το βάρος της λιτότητας. Πέρα από το ότι το «γαϊδούρι, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σκάσει, το χρέος που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 320 δις ευρώ, είναι επίσης μαθηματικά βέβαια ότι δεν πρόκειται να μειωθεί. Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμό και όσο συνεχίζουν να εκτελούν την επιχειρηματικότητα και να εξοντώνουν οικονομικά τα νοικοκυριά, ούτε ο λαός θα είναι βιώσιμος.

 

Danioliptes.gr