Ραντεβού στην κόλαση το φθινόπωρο;

Λίγες μέρες διορία δίνει ακόμη η κυβέρνηση για τα μπάνια του λαού. Από Σεπτέμβρη θα αρχίσουν και πάλι τα δύσκολα. Κι αυτή τη φορά θα είναι μόνο η αρχή….

 

Κατά το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομοθετήματα και να εισπράξει τις δόσεις και στη συνέχεια να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Εκτός των άλλων ναρκοπεδιών που έχει να περάσει η συζήτηση με την τρόικα είναι τα 6 δις τουλάχιστον οι επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ η προσδοκία για δανεισμό της χώρας από τις αγορές βαίνει συνεχώς φθίνουσα, καθώς πρόσφατη έκδοση των 3 δισ. απέτυχε.

 

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ κακών οιωνών, παρατηρείται και μία έκρηξη σαχλαμάρας από υπουργούς που από τις παραλίες όπου βρίσκονται σηκώνουν «εθνικοαπελευθερωπκές» σημαιούλες. Για να λάβουν την απάντηση από τον τροικανό Τόμσεν «Πείτε στους υπουργούς σας να μην λένε βλακείες» εννοώντας προφανώς τα διάφορα σενάρια που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν περί φοροελαφρύνσεων. Ο ισχυρός άντρας της τρόικας έκλεισε έτσι τα στόματα των υπουργών που επιθυμούν κάποια βελτίωση του κλίματος. Από ότι φαίνεται η τρόικα κόβει το βήχα στην κυβέρνηση όσον αφορά και την αύξηση των δόσεων στην εφορία από 48 σε 100. Διότι οι δόσεις είναι που κρατούν στον πάτο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και όχι η τρομοκρατία των φόρων και της Εφορίας.

Το μεγάλο πάρτι θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο όταν θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες. Με απλά λόγια, όποιοι επιχειρηματίες δεν βάλουν χρήματα από την τσέπη τους, δεν συμβάλουν με ιδιωτικά κεφάλαια στην αναδιάρθρωση του δανεισμού των εταιρειών τους, θα τις αποχαιρετήσουν. Οι ανακατατάξεις λοιπόν στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας προβλέπονται δραματικές. Πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έχουν αποφασίσει το θάνατο τουλάχιστον 100 επιχειρήσεων πριν βάλουν μπροστά το σχέδιο των πλειστηριασμών ακινήτων, είτε επιχειρηματικών είτε «προσωπικών».

 

Από το φθινόπωρο δε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται δύσκολο για την κυβέρνηση να αναπτύξει την αναγκαία δυναμική των 180 ψήφων στη Βουλή.

Η πολιτική αστάθεια λοιπόν αναγκάζει τους δανειστές να γίνονται εξαιρετικά διστακτικοί στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση. Και φειδωλοί στη μεγάλη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Άρα σημαντικά «δώρα» από τον διεθνή παράγοντα δεν αναμένονται. Άλλωστε, η Μέρκελ το ξεκαθάρισε στο Σαμαρά: «Μην μπλέκεις σε εκλογικές περιπέτειες»

 

Αυτά όμως σε δύο μήνες από τώρα. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα της Ελλάδας. Τα τελευταία πράγματα της χώρας που δεν έχουν ξεπουλήσει ακόμη ή δεν έχουν επιβάλλει σχετικό φόρο.

 

 

Danioliptes.gr