του Άγγελου Αγγελίδη

Την ώρα που η πολύπαθη και πολυδιαφημιζόμενη “ανάπτυξη” όλο έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει στην Ελλάδα, ο βιομηχανικός κλάδος συνεχίζει να συρρικνώνεται. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατέγραψε τον Μάιο μείωση 4,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2013, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

 

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2013 – Μαΐου 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2012 – Μαΐου 2013, παρουσίασε μείωση 5,5%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων. Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 4,9% το μήνα Μάιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2013, οφείλεται στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 5,6%, στην πτώση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 14,2%, στην υποχώρηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων κατά 12,5% και στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 14,2%.

 

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση -εθελοτυφλώντας μπροστά στη στρατιά των ανέργων- ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του έτους 707 εκατ. ευρώ, περίπου 5 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έναντι της αρχικής πρόβλεψης που είχε ανακοινώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, στο 6μηνο  Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 2,41 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,99 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,85 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,51 δισ. ευρώ στην ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 635 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23,61 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 241 εκατ. ευρώ ή 1 %  έναντι του επικαιροποιημένου στόχου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,64 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 0,3 % υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

 

Όπως και να έχει, η ανάπτυξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα, η βιομηχανία συρρικνώνεται, και όλα γίνονται το βωμό της εξασφάλισης ενός ψευδεπίγραφου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο καταρρέει στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων μετά τις προσφυγές των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από τα μέτρα. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει εκτροχιασμένη και τα όσα μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν ασπιρίνη σε έναν ετοιμοθάνατο…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.