Ερώτηση σχετικά με την ΕΛΒΟ‏

Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δ. Χαραλαμπίδου, μαζί με άλλους 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε την Παρασκευή 18/7 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας και Εθνικής Άμυνας με θέμα τις εξελίξεις στην ΕΛ.Β.Ο. και τα κυβερνητικά σχέδια για την επιχείρηση.

 

Τον Φεβρουάριο, μετά από αίτηση που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προχώρησε στον διορισμό της «Ernst & Young» ως ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕ, σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3429/2005.

 

Οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι τα σχέδια για το μέλλον της ΕΛ.Β.Ο. δεν παρουσιάστηκαν ποτέ ρητά και όλα τα δεδομένα δείχνουν πώληση της εταιρείας μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Στα τέλη Φεβρουαρίου με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή εγκρίθηκε χρηματοδότηση 14 εκατομμυρίων, με την πρόβλεψη ότι το ποσό αυτό θα αντισταθμιστεί από το αντίτιμο του πλειστηριασμού της ΕΛ.Β.Ο. Επί της ουσίας, δια της πλαγίας οδού, έγινε γνωστό ότι στόχος είναι η πώληση της εταιρείας.

 

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάνε συγκεκριμένα για το μέλλον της επιχείρησης με το πέρας της διαδικασίας εκκαθάρισης: την συμμετοχή του δημοσίου, τον μηχανολογικό εξοπλισμό, την πορεία των υπαρχουσών συμβάσεων με το ΥΠΕΘΑ. Επιπλέον ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερώσουν τι επιφυλάσσεται για τους 355 εργαζόμενους που έχουν απομείνει στην ΕΛΒΟ, τι ενέργειες θα κάνουν για τα χρέη τις εταιρείας προς εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά και για την γενίκευση της εργασιακής ευελιξίας (προσλήψεις με μπλοκάκια).