Παγίδες κρύβει το ιρλανδικό μοντέλο που μας πασάρουν ως σωτήριο για τα κόκκινα δάνεια

Στα βήματα των Ιρλανδών που, πριν από περίπου τρία χρόνια διευθέτησαν με ένα σαρωτικό μοντέλο τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, βρίσκεται η Ελλάδα με το αντίστοιχο σχέδιο να ανακοινώνεται προς τα τέλη Αυγούστου.

 

Το μοντέλο που υιοθετήθηκε, γράφει σήμερα το voria.gr, προβλέπει με δύο λόγια τα εξής: Τα “προβληματικά” σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όπου τα “χτυπούν” και τα αγοράζουν, σε πολύ χαμηλές τιμές, οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες. Ακολούθως, τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες – πελάτες τους, οι οποίοι, αντί δόσης, αναλαμβάνουν στο εξής να πληρώνουν… ενοίκιο.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποτίθεται ότι είναι όλοι ικανοποιημένοι: Και οι τράπεζες, γιατί υποτίθεται ότι ρίχνουν την τιμή κτήσης του ακινήτου, αλλά και οι δανειολήπτες, γιατί δίνουν λιγότερα λεφτά σε σχέση με την δόση.

 

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί: Γιατί, οι τράπεζες “αγοράζουν” στην ουσία δύο φορές το ίδιο ακίνητο (μία όταν δάνεισαν τον δανειολήπτη, για να το αγοράσει και μια όταν το “χτύπησαν” στον πλειστηριασμό για να το επανακτήσουν).

 

Την ίδια ώρα, οι δανειολήπτες, μπορεί να έριξαν σημαντικά το ύψος της μηνιαίας υποχρέωσης τους, όμως, από την άλλη πλευρά, πληρώνοντας ενοίκιο, αντί δόσης, “αποχαιρετούν” μια και καλή την προοπτική να κάνουν δικό τους, κάποια στιγμή στο μέλλον, το ακίνητο. Κι ασφαλώς, αυτό δεν συνιστά και την καλύτερη δυνατή προοπτική, για κανέναν…

 

Επίσης, κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής με το τι προβλέπεται να γίνει σε περίπτωση που βγει μεν το σπίτι στον πλειστηριασμό αλλά μείνει κάποιο υπόλοιπο στο δάνειο… Πώς θα καλύψει τη διαφορά ο δανειολήπτης;

 

Επίσης, ποιος θα πρωτοπάρει το ακίνητο όταν ο πολίτης χρωστά και στο Δημόσιο; Λίγο καιρό πριν τις σχετικές ανακοινώσεις και μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς… Τα μοντέλα που μπορεί να εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες με προβλήματα υπερχρέωσης των νοικοκυριών δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα, οι πολίτες της οποίας έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση, την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και σε κάποιες περιπτώσεις και από την ανεργία.

 

Danioliptes.gr