Η ώρα της αλήθειας: Στον εισαγγελέα ο Προβόπουλος για την υπόθεση της Proton Bank

Αν υπάρχει ώρα της αλήθειας, της πραγματικής αλήθειας, σε αυτή τη χώρα, τότε αυτή σίγουρα έχει φτάσει για το Γιώργο Προβόπουλο, τον πρώην Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Βέβαια,  δεν υφίσταται λόγος, φυσικής παρουσίας τους στις ευαγγελικές αρχές…

 

Με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της απλής συνέργιας σε απιστία που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα καταθέσει ανωμοτί τις επόμενες ημέρες στον οικονομικό εισαγγελέα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος για τις συνθήκες υπό τις οποίες η ΤτΕ έδωσε την έγκρισή της στην εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η εξαγορά της τράπεζας από τον επιχειρηματία, υπό τις ευλογίες της ΤτΕ και του πρώην διοικητή της, είχε αποτελέσει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, καθώς οι ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ έχρηζαν ποινικής διερεύνησης, όπως σημείωνε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Καλούδης. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

Ο εισαγγελέας επίσης καταλόγιζε στον επιχειρηματία ότι δεν διέθετε προσωπική ρευστότητα ώστε να καλύψει μελλοντικά τις ανάγκες της τράπεζας και ότι είπε ψέματα στην επιστολή του προς την ΤτΕ ότι δεν κατείχε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η ΤτΕ, διά του τότε διοικητή της, έδωσε την έγκριση για την εξαγορά και μάλιστα η Proton Bank μεταβιβάστηκε στον Λαυρεντιάδη από την Τράπεζα Πειραιώς στην τιμή των 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία ήταν 1,96 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τον Γ. Προβόπουλο, εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και άλλα στελέχη της ΤτΕ που συμμετείχαν στα ελεγκτικά όργανα που άναψαν το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση της Proton Bank στον Λαυρεντιάδη τον Δεκέμβριο του 2009.

Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη πραγματοποιείται από τον οικονομικό εισαγγελέα Γαληνό Μπρη κατ’ εντολή του επικεφαλής του οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου.

 

Danioliptes.gr