Tροπολογία Χρυσοχοΐδη – «δώρο» στους μεγαλοεργολάβους

Ψηφίστηκε η τροπολογία Χρυσοχοΐδη «δώρο» στους μεγαλοεργολάβους με την οποία καταργούνται τα όρια για τη λήψη δημόσιων έργων. Οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να παίρνουν και «μικρά» έργα.

 

Με την  τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών στο νομοσχέδιο για τους φάρους και τη στρατολογία ουσιαστικά οδηγούνται στην καταστροφή οι μικροί εργολήπτες.

 

Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Μ. Χρυσοχοιδης καταργούνται τα όρια κάτω από τα οποία εργολήπτες δημοσίων έργων ανώτερης κατηγορίας δεν μπορούσαν να πάρουν έργα. Μπροστά στις αντιδράσεις, ο υπουργός Υποδομών επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι» και, με νεότερες αλλαγές, κατήργησε και τα ανώτερα όρια, ουσιαστικά απελευθερώνοντας πλήρως την αγορά.

 

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η χώρα μας έχει λάβει προειδοποίηση από την Κομισιόν να συμμορφωθεί με σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, ενώ μίλησε για ένα νέο σύστημα που θα λειτουργεί με «υγιέστερο ανταγωνισμό και λιγότερη γραφειοκρατία».

 

Απορίες προκάλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο Υποδομών έσπευσε να υιοθετήσει τις αλλαγές στο σύστημα παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είχε ακόμα καταδικαστεί κι άρα υπήρχαν χρονικά περιθώρια, σημειώνει σήμερα η Αυγή.

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι η τροπολογία αυτή σημαίνει ουσιαστικά την καταστροφή των μικρών εργοληπτών, καθώς οι μεγάλες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να χτυπούν και «μικρότερα» έργα, ενώ οι μικροεργολάβοι είναι αμφίβολο αν μπορούν να κάνουν το ίδιο με μεγαλύτερα έργα.

 

Ο κύριος – δεν πρόλαβα να διαβάσω το μνημόνιο – Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που πρόσφατα τα έβαλε όψιμα με τις πελατειακές σχέσεις και τον νεποτισμό στο Δημόσιο τερμάτισε την πρόκληση. Εν μέσω θέρους, και άγνωστο γιατί με τόση βιασύνη ουσιαστικά απελευθερώνει την «αγορά» των δημοσίων έργων κάνοντας ένα ακόμη δώρο στους μεγαλοεργολάβους. Και επειδή πλέον τα μεγάλα έργα είναι πλέον πιο σπάνια στη χώρα, ο κ. Χρυσοχοίδης φρόντισε να ανοίξει στα μεγαθήρια του κλάδου την πόρτα και στα μικρά δημοτικά έργα ώστε οι μικροί εργολάβοι να οδηγηθούν στον μαρασμό.

 

Εύγε!

 

Danioliptes.gr