«Αφού το λέει το Μνημόνιο…»

Και με τη βούλα του ΠΑΣΟΚ οι απολύσεις! Μισή ώρα ήταν αρκετή για Σαμαρά και Βενιζέλο να λύσουν τις «παρεξηγήσεις» πράσινων στελεχών και γαλάζιων υπουργών. Οι 6.500 απολύσεις πρέπει να γίνουν, δηλώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της «κυβερνητικής σταθερότητας».

 

Διαβεβαιώσεις πιστού στρατιώτη στις μνημονιακές δεσμεύσεις έδωσε το ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το «διακριτό στίγμα» που επιχειρούσε τις προηγούμενες μέρες να εκπέμψει η Χαριλάου Τρικούπη σε ό,τι αφορά στη σχέση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ήταν μια φαρσοκωμωδία, που εξυπηρετούσε άλλου είδους σκοπιμότητες και που δεν άπτονται της εφαρμογής των απαιτήσεων των δανειστών και της τρόικας.
 

Μετά το «εποικοδομητικό» τετ α τετ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το μήνυμα που εξέπεμπαν, εντός και εκτός συνόρων, τα επιτελεία των δύο κομμάτων είναι η διαφύλαξη της «πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας».

 

Μάλιστα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σημείωναν, στον απόηχο των «διαφωνιών» και των δημόσιων αντεγκλήσεων πράσινων στελεχών και γαλάζιων υπουργών τις προηγούμενες ημέρες, ότι «όλα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν».

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου υπογράμμιζαν μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο αρχηγοί στο Μαξίμου ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στρατηγική αμφιταλάντευση» και υπενθύμιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω του από την αρχή όλο το βάρος της κρίσης», γεγονός που ερμηνεύεται ως μες στην καλή χαρά οι κυβερνητικοί εταίροι στη γιορτή της Δημοκρατίας αυτοκριτική και έμμεση αποδοχή των συστάσεων που είχε κάνει διαρρέοντας τη δυσαρέσκειά του το μέγαρο Μαξίμου για τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που σήκωναν πράσινα στελέχη κατά γαλάζιων υπουργών με αιχμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία εφαρμογής της αξιολόγησης στο Δημόσιο, η οποία θα οδηγήσει σε 6.500 επιπλέον απολύσεις υπαλλήλων εντός του τρέχοντος.

Επιθυμία και των δύο εταίρων είναι το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με την τρόικα ώς το Σεπτέμβριο και όπως φαίνεται το «μήνυμα ελήφθη», καθώς στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούσαν ότι «το παρατραβήξαμε» με την αξιολόγηση.

Απολύσεις με… ευαισθησία

Το ΠΑΣΟΚ αφήνει πίσω του, πλέον, τις καταγγελίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εμμονές στις απολύσεις» και όπως δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Παναγιώτης Ρήγας (real fm), «η διαφωνία μας ευθύς εξαρχής είχε να κάνει με τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. Αναγκαστικά, όμως, θα δεχθούμε τις 15.000 απολύσεις, οι οποίες αποτελούν μνημονιακή δέσμευση». Πρόσθεσε ακόμη πως «οι 6.500 απολύσεις, από τη στιγμή που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι από πού θα προκύψουν. Υπάρχουν αρκετές πηγές που δεν έχουμε εξαντλήσει» και κατέληξε ότι «αυτά θέλουμε να συζητήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη και θα πρέπει το υπουργείο να μας πει από πού θα προκύψουν οι 6.500 απολύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό για την προώθηση των απολύσεων, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι το υπουργείο «επεξεργάζεται περαιτέρω βελτιώσεις» και έκανε λόγο για σύστημα αξιολόγησης με «την απαραίτητη ευελιξία».
 

Την ίδια ώρα, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι παίρνουν τα μηνύματα της κοινωνίας για «αλλαγή σελίδας» και «βελτιώσεις» στη μνημονιακή πολιτική με «κοινωνική ευαισθησία».

Γρίφος ο νέος επίτροπος

Στο μεταξύ, γρίφος παραμένει ο ορισμός νέου Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Αν και η προθεσμία εκπνέει σε λιγότερο από μία εβδομάδα, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο νέος επίτροπος πρέπει να προέρχεται από τη Ν Δ. Την ίδια στιγμή συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι το θέμα από πλευράς ΠΑΣΟΚ το χειρίζεται αποκλειστικά μόνος του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην τελική επιλογή του προσώπου τον έχει ο πρωθυπουργός. Με βάση αυτά τα δεδομένα τα ονόματα που φαντάζουν επικρατέστερα είναι αυτά της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ σ’ αυτά προστέθηκε τελευταία και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου.

 

Του ΘΟΔΩΡΗ ΛΑΠΑΝΑΪΤΗ
 

ΔΝΤ: Ναι σε αξιολόγηση-εξπρές

Την πρόθεση του ΔΝΤ, η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται», εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η δήλωση του εκπρόσωπου του Ταμείου έρχεται μετά το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης προς τους επικεφαλής της τρόικας, για μια αξιολόγηση-εξπρές. Όπως έχει γράψει η «Ε», το σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τους ελεγκτές να διαβεβαιώνουν την ελληνική πλευρά ότι θα γίνει προσπάθεια η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να μην υπερβεί τις 20 ημέρες.
 

Ωστόσο, ο κ. Μάρεϊ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, όταν η κ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, και επιφυλάχτηκε, όπως είπε, να κοιτάξει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική» όσον αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Μάρεϊ δεν τοποθετήθηκε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Όχι περικοπές»

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και επανέλαβε παλαιότερη αναφορά, ότι «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές πως δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.
 

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπενθύμισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, σημειώνοντας ότι αρμόδιες για σχόλια στο θέμα αυτό είναι οι ιταλικές Αρχές.
 

Ο κ. Μάρεϊ, αναφορικά με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της τρόικας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν.

 

a. klossas από eleftherotypia