Το παρασκήνιο πίσω από τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια

Διχασμός και… εμφυλιοπολεμικό κλίμα, στιγματίζουν τις εξελίξεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι διαδικασίες ρύθμισης των οποίων ανεβάζουν στα ύψη, όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το οικονομικό «θερμόμετρο».

 

Η δημιουργία μιας Bad Bank που θα αναλάβει να απορροφήσει και να διαχειριστεί τα προβληματικά δάνεια, έχει ανάψει «φωτιές» και έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ανάψει κόκκινο φως για το ενδεχόμενο δημιουργίας της  «κακής» τράπεζας ενώ και οι τραπεζίτες είναι διχασμένοι.

 

Η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των 11,5 δισ. ευρώ που έχει το ΤΧΣ, πυροδοτεί επίσης τις αντιτιθέμενες απόψεις που εκφράζονται από την Τρόικα, τους αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά των τραπεζών.

 

Την ίδια στιγμή, η νευρικότητα είναι διάχυτη και στο επιχειρηματικό σκηνικό, αναφέρει η εφημερίδα Deal News. Όπου οι επικείμενες ρυθμίσεις προκαλούν πολλές συζητήσεις για την ανάγκη να υπάρξει «δίκαιη κρίση», έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα επιχειρηματιών που ευνοούνται ή αδικούνται από τις ρυθμίσεις.

 

Πρόσφατα στη Βουλή, από το νέο πόστο του ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας, οριοθέτησε το ύψος των «κόκκινων» δανείων στα 77 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 42 δισ. είναι επιχειρηματικά, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Επί του συνόλου των χορηγήσεων στην Ελλάδα, τα προβληματικά δάνεια κινούνται πλέον στα επίπεδα του 35%, έναντι του 7,6% που ήταν το 2009, όταν και άρχισε να αποκαλύπτεται η δημοσιονομική τραγωδία της χώρας.

 

Σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων όμως, όπου περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, τα «κόκκινα» δάνεια στο α’ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς ήταν 84 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 81 δισ. αφορούσαν τους τέσσερις μεγάλους της αγοράς (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank). Οι συγκεκριμένοι αυτοί όμιλοι, έχουν λάβει συνολικά 42,9 δισ. ευρώ προβλέψεις, έναντι των «κόκκινων» δανείων.

 

Οι δανειστές της χώρας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το πραγματικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θεωρούν ότι στην ίδια κατηγορία υπάγονται κι άλλα δάνεια που έχουν καταγραφεί ως ρυθμισμένα.

 

Με λίγα λόγια, οι Τροϊκανοί υπολογίζουν το πραγματικό ύψος των «κόκκινων» δανείων στα 112 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο όμως δεν έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί, τόσο από τα επίσημα λογιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούν οι τράπεζες, όσο και από τα stress tests της BlackRock.

 

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι από τα 42 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων, τα περίπου 11 δισ. αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επί της ουσίας είναι «στα τελευταία τους», χρωστάνε πολλά, αλλά σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους και είναι μάλλον ανέφικτο να κρατηθούν στη ζωή… προστασίας από τους πιστωτές.

 

Για τα οποία, θεωρείται βέβαιο, ότι θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη ροή των εξελίξεων. Απέναντι σε όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει μέχρι τώρα να ανοίξει τα χαρτιά του.  Περιμένοντας προφανώς να κυλήσουν οι διαδικασίες και να ενσωματωθούν όλα τα νέα δεδομένα, τα οποία όμως τρέμουν!

 

Εκ των πραγμάτων, πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τραπεζίτες, επιζητούν τη λύση στο «γόρδιο δεσμό» με τις λιγότερες κατά το δυνατόν παρανέργειες. Στο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και στο αμιγώς οικονομικό για τις τράπεζες, οι οποίες μετά τα βαριά πλήγματα που υπέστησαν από το «κούρεμα» του Δημοσίου Χρέους, δεν θέλουν να ξαναπάθουν τα ίδια και με το ιδιωτικό χρέος.

 

Ο βασικός «κορμός» της ιδέας γαι την Bad Bank ήταν να απορροφήσει τα προβληματικά δάνεια στα πρότυπα του αντίστοιχου μοντέλου που είχε εφαρμοστεί στην Ιρλανδία, καθώς υπάρχουν ήδη bad bank (π.χ.η ΑΤΕ) θα μπορούσε από εκεί να γίνει εύκολα το ξεκίνημα.

 

Στόχος θα ήταν να εξαγοραστούν τα «κόκκινα» δάνεια, με σημαντική έκπτωση επί της ονομαστικής άξιας τους και αφαιρούμενων των προβλέψεων που έχουν ήδη πάρει οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση της Bad Bank, με κεφάλαια από το ΤΧΣ. Κάτι τέτοιο όμως συναντά την άρνηση τόσο των Τροϊκονών όσο και των αξιωματούχων της κυβέρνησης.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank, γεγονός όμως που προκάλεσε οξύτατη αντίδραση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, από στελέχη του Υπουργείου ειπώθηκε ότι «ο υπουργός έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το ΤΧΣ για τα δάνεια και δεν τα έχει λάβει. Δεν έχει γίνει δουλειά ουσίας, η οποία πρέπει να προηγηθεί των όποιων δηλώσεων». Δηλαδή, μία κανονικά… ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΤΧΣ και τον «τσάρο» της οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Στο όλο ζήτημα υπάρχει και εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ της λύσης που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα, στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια. Άποψη η οποία εκφράστηκε από τον βουλευτή και αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη, που σαφώς παραπέμπει σε μια Bad Bank.

 

Πέραν τούτων, τριβές προκαλούν και οι αναμορφώσεις των άρθρων 99 και 106, με βάση τις οποίες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι από το 50,1% των πιστωτών, αλλά από το 35%. Γεγονός που θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν το δικό τους μερίδιο στις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.

 

Τρόικα και ΔΝΤ ασκούν πιέσεις για διαγραφές δανείων από τις τράπεζες

 

Κατά πληροφορίες, οι δανειστές δεν θέλουν με τίποτα να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τα 11,5 δισ. των αποθεματικών του ΤΧΣ, προκειμένου να καλύψει τα όποιο χρηματοδοτικό κενά της περιόδου 2015-2016 και για το λόγο αυτό σπρώχνουν τις τράπεζες προς το ΤΧΣ.

 

Την ίδια στιγμή όμως, ούτε από τις τράπεζες υπάρχει ένα κοινό μέτωπο. Και τούτο γιατί η κάθε μία, χειρίζεται ως τώρα με τον δικό της τρόπο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις πιέσεις που ασκεί στους κακοπληρωτές αλλα και σε όσους βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Ειδικά, όμως, για τα επιχειρηματικά δάνεια, απαιτείται η συναίνεση των τραπεζών, αφού οι χορηγήσεις κατά κανόνα δεν αφορούν μόνο μία, αλλά περισσότερες τράπεζες.

 

Προφανέστατα, αυτή η σκαμπρόζικη αναφορά και η μάλλον… ρομαντική υπόδειξη, δε φιλοδοξεί να αξιολογήσει τη σημερινή, σκληρή πραγματικότητα των «κόκκινων δανείων».

 

Η υπόθεση των οποίων εξελίσσεται σ’ ένα ιδιότυπο πολιτικό-οικονομικό πόκερ, όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές και ανάλαφρες προσεγγίσεις.

 

Στα πέτρινα χρόνια της κρίσης και αρχής γενομένης από τα τέλη του 2009, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για διάστημα άνω των 90 ημερών, διογκώνονται συνεχώς. Ωστόσο, η κλιμακούμενη άνοδος των «κόκκινων δανείων» παρέμενε επί της ουσίας και επί μακρόν στο «απυρόβλητο».

 

Με την έννοια ότι δεν είχε υπάρξει μία συντονισμένη και ορθολογική δράση, παρά το γεγονός ότι είχε καταδειχθεί ως μείζον ζήτημα για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις τους δανειολήπτες και εν γένει τη βαρύτατα πληγωμένη ελληνική οικονομία.

 

Αίφνης, μετά από τον τελευταίο ανασχηματισμό που έγινε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, έριξε την πρώτη τροχιοδεικτική βολή. Αναφέροντας ότι η ταχεία ρύθμιση των δανείων, ακόμη και το «κούρεμα» των επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις αυτές, όμως, δεν ήταν… επώνυμες, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας αποδιδόμενες σε «πηγές του υπουργού». Ο ίδιος ο υπουργός, έθεσε εκ νέου το ζήτημα, επώνυμα αυτή τη φορά, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΕΒΕΑ. Όπως είπε «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”».

 

Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη και το ούτως ή άλλως καυτό ζήτημα κυριάρχησε στη δημοσιότητα. Με την κυβέρνηση, μάλιστα, να εκπονεί σε χρόνο ρεκόρ το προσχέδιο για τις ρυθμίσεις στα δάνεια και να υπόσχεται ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις.

 

Γιατί τόση βιασύνη;

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη, η νομοθεσία για το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί, ενώ παράλληλα μόλις τώρα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι από την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι και οι εμπλεκόμενες πλευρές (Τράπεζα Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομικών, ΤΧΣ, τραπεζίτες) δεν έχουν μια κοινή γραμμή. Με συνέπεια να αναπτύσσονται και «εμφυλιοπολεμικές» κόντρες ανάμεσά τους…

 

Άνθρωποι της αγοράς, εξακολουθούν να διακατέχονται από προβληματισμούς, για τις βιαστικές -όπως λένε- κινήσεις της κυβέρνησης. Όχι γιατί δεν είναι επιτακτική η ανάγκη εξέρευσης λύσης, αλλά κυρίως επειδή τον τελευταίο λόγο και στα «κόκκινα δάνεια» θα τον έχει η Τρόικα.

 

Εκ των πραγμάτων και όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν λάβει κάποιος σοβαρά υπόψη του, τα όσα διαρρέονται από το Μαξίμου, περί της πρόθεσης της κυβέρνησης να κινηθεί ακόμη και μονομερώς για τα «κόκκινα» δάνεια. Να καταθέσει, δηλαδή, το σχέδιο στη Βουλή, ακόμη κι αν η Τρόικα δεν δώσει το τελικό «όχι».

 

Πόσο συνδέεται η ρύθμιση με τις εκλογές; Το κατά πόσον όλα αυτά και πολλά άλλα διασυνδέονται με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, είναι ένα ζητούμενο. Διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει plan Β στο Μαξίμου και σχέδια επί χάρτου που οδηγούν στις εθνικές κάλπες…

 

Danioliptes.gr