Η ουσία του σχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων είναι «εκχώρησε το σπίτι σου στην τράπεζα, και εκείνη θα στο νοικιάσει πίσω».

 

Η παγίδα γίνεται εύκολα αντιληπτή και από τον πλέον ανενημέρωτο επί του θέματος πολίτη. Πώς παρουσιάζουν ως σωτήρια λύση την λύση «ενοίκιο αντί δόσης» όταν όποιος έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό ως εύλογο και συμφωνημένο αντίτιμο μισθώματος για το ακίνητο του, θα μπορεί να καταβάλλει το ίδιο ποσό για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου του!

 

Γιατί κάποιος να μπει στον κόπο και στα έξοδα να εκχωρήσει το ακίνητο του στην τράπεζα, όταν μετά από αυτό, θα συνεχίσει να έχει οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα; Ακόμη και να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που παρέχει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο νόμος Κατσέλη, η λύση «ενοίκιο αντί δόσης» δε θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για κανέναν.

 

Διότι εν ολίγοις οι δανειολήπτες που μπορεί να ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, και θα χάνουν τα σπίτια τους θα καταβάλλουν ενοίκιο για να μη μείνουν άστεγοι.

 

Μάλιστα, αυτό το επιβεβαίωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του, ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εφαρμόσει το μοντέλο που περιγράφεται και σε εγκύκλιο της Τράπεζας Ελλάδας, δηλαδή να νοικιάζουν οι τράπεζες τα κατασχεμένα σπίτια δανειοληπτών, στους ιδιοκτήτες τους, αφού οι τράπεζες, βέβαια, έχουν αποκτήσει πρώτα την κυριότητά τους.

 

Χωρίς να διευκρινίζει με τι καθεστώς θα γίνεται αυτό, τι θα συνεπάγεται για την κυριότητα του ακινήτου αυτή η διαδικασία και αν στο τέλος θα προστατέψει κανείς τους δανειολήπτες, που θα είναι ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι. Να σημειωθεί ότι, αν ισχύσουν όλα αυτά που διαρρέονται, ο δανειολήπτης δε θα έχει την κυριότητα του ακινήτου του, την οποία διατηρεί όσο διατηρεί την ιδιότητα του δανειολήπτη.

 

Η νέα «σωτηρία», μάλιστα, θα είναι περισσότερο επώδυνη από τις προηγούμενες, καθώς μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας, εν όψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών σε πέντε μήνες από σήμερα, θα αλλάξει χέρια, με τις τράπεζες να αποκτούν την κυριότητα δεκάδων χιλιάδων ακινήτων. Και ακόμη και αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν να φορτώσουν με ακίνητα τα χαρτοφυλάκια τους, σίγουρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα για τον οφειλέτη.

 

Με το επιχείρημα «για να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους», όπως χαρακτηριστικά λέει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, οι πολίτες θα μπουν στη διαδικασία να πληρώνουν νοίκι για το ίδιο τους το σπίτι. Στη λήξη του προκαθορισμένου χρόνου και χωρίς το χρέος τους προς τις τράπεζες να έχει μειωθεί, θα έχουν την…προοπτική να αγοράσουν πίσω την περιουσία τους, στην περίπτωση που η συμφωνία με την πιστώτρια τράπεζα αφορά leasing. Αλλά και πάλι δεν είναι σαφές ποιες προϋποθέσεις θα έχει το καθεστώς: «sale and lease back». Διότι η διαδικασία μίας αγοραπωλησίας ακινήτου δεν θα είναι απλή υπόθεση, τη στιγμή που η αγορά ακινήτου έχει καταρρεύσει. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η όποια διαδικασία αγοραπωλησίας ή εκχώρησης ή ότι άλλο θα είναι ο τρόπος που τελικά θα επιλεγεί, θα γίνει τελικά στην αντικειμενική ή στην εμπορική αξία του ακινήτου.

 

Πάντως, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και των διοικήσεων των τραπεζών. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δε δείχνει να συμμερίζεται την «ευαισθησία» του υπουργού, ούτε να συγκινείται από το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Υπογραμμίζει ότι ο σύνθετος χαρακτήρας του προβλήματος αποκλείει ενιαία λύση. Όπως τονίζει συγκεκριμένα: «Η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση σωστής και ρεαλιστικής στρατηγικής, για την αντιμετώπισή τους», γι’ αυτό και «δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα».

 

Θυμηθείτε τον πρωθυπουργό να λέει: “Θα προστατευτεί η κατοικία του φτωχού”

 

Τελεία και παύλα είχε βάλει προ μηνών ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Και μάλιστα είχε πει ότι «αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

 

Τώρα ποια θα είναι η αντίδραση του; Θα υποστηρίξει κατά την παρανοϊκή του αντίληψη, ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η κατοικία του φτωχού; Γιατί αν ο φτωχός δεν έχει να πληρώσει τη δόση του δανείου του, δε θα έχει να πληρώσει ούτε για το αντίτιμο του μισθώματος που θα του προτείνει η τράπεζα. Άρα αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στο δρόμο και άρα κανείς δε θα «προστατέψει την κατοικία του».

 

Οι αρμόδιοι έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία πειθούς της κοινής γνώμης ότι «ο γάιδαρος πετάει». Σε αυτήν την λογική είναι οι δηλώσεις περί πρωτογενούς πλεονάσματος και προστασίας της κατοικίας του φτωχού.

 

Και φυσικά σε όλο αυτό το πλαίσιο, ας προσθέσει κανείς την παράμετρο «τρόικα». Τον Σεπτέμβρη έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα για να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές… Άλλωστε, ακόμη και αυτό το δικαίωμα το έχουμε εκχωρήσει στους δανειστές μας, δηλαδή να αποφασίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετήσουμε το ιδιωτικό μας χρέος. Άρα, είναι πολύ πιθανό η τρόικα να μην συναινέσει ούτε στην «επιδότηση ενοικίου» που υπόσχεται ο Γκίκας Χαρδούβελης σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι.

 

Οι πολλοί θα πληρώσουν και πάλι για τους λίγους και για τις τράπεζες που δε θα χάσουν  πάλι ούτε ένα ευρώ.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.