Την καυτή πατάτα των κόκκινων δανείων έχει πιάσει στα χέρια της η κυβέρνηση, χωρίς να έχει αντιληφθεί μέχρι στιγμής την έκταση του προβλήματος, για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γκ. Χαρδούβελη και Ν. Δένδια. Η κυβέρνηση πιέζεται να βρει μία λύση -μέχρι την τελική επιθεώρηση της τρόικας το φθινόπωρο και την αξιολόγηση των τραπεζών από την ΕΚΤ- που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Η οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση και άρα τα περιθώρια για τυχόν ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων είναι ιδιαίτερα στενά.
Οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, ενώ ως προς τις τράπεζες φαίνεται πως η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί μέχρι ότου υποβληθούν στη διαδικασία των stress tests. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τις οδηγίες της ΕΚΤ, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και του διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα, για την πολιτική της ΕΚΤ, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. Οι διαρροές από την Ε.Ε. αναφορικά με την αγωνία της Αθήνας για το ενδεχόμενο να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, εκνευρισμό. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι «το ευρωπαϊκό τραπεζικό πρόβλημα αντανακλά τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά» και επιμένουν ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση». Πάντως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θα ήταν παρακινδυνευμένη από την κυβέρνηση μια υπόσχεση για ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων τους. Στην συνάντηση θα εξεταστούν τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιβαρύνσεις από τη γραφειοκρατία και τους φόρους υπέρ τρίτων, επίκειται η ρύθμιση με το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει νέα σύσκεψη με τη διυπουργική επιτροπή για την ανάπτυξη, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία του ΕΣΠΑ, υπό το πρίσμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών δεν συμβαδίζει με την αισιοδοξία της κυβέρνησης και η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι θα χρειαστεί και νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς το δημοσιονομικό άνοιγμα 2014-2015 εγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, ενέτεινε τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Η κυβέρνηση απέφυγε κάθε σχόλιο γι’ αυτές τις προβλέψεις, παραπέμποντας σης διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο μνημόνιο».
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή μεθοδολογίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ώστε η επόμενη συνάντηση να γίνει στο Παρίσι και να σηματοδοτηθεί η σταδιακή απεμπλοκή από το πρόγραμμα επιτήρησης.
Το Γραφείο της Βουλής δεν είναι η μόνη εστία εκνευρισμού για το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόβλημα έχει δημιουργήσει και η επικριτική δήλωση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, αναφορικά με τη δικαστική εμπλοκή ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Οι απόψεις του κ. Γεωργίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «έτσι όπως διατυπώθηκαν δεν αρμόζουν σε ανώτερο διοικητικό στέλεχος». Αντιθέτως, θετικά αντιμετωπίζονται οι πρωτοβουλίες των βουλευτών για διορθώσεις στο σκέλος της φορολογίας, καθώς και το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές τόσο στο θέμα του πετρελαίου όσο και στο θέμα της επέκτασης των δόσεων για οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.