Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, οι επιχειρήσεις καταρρέουν

Σχήμα οξύμωρο αλλά πέρα για πέρα ελληνικό. Συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) τη στιγμή, που άλλη έρευνα αποτυπώνει την κατάρρευση του ΟΑΕΕ, του ταμείου των επαγγελματιών που δεν μπορούν πια να στηρίξουν.

 

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.

 

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δισ. ευρώ – το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

 

Την ίδια στιγμή, η έρευνα της Εθνικής εντοπίζει ότι «υπάρχουν αυξημένα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα, καθώς η εξωστρέφεια δεν έχει ακόμα καταφέρει να λειτουργήσει ως δυναμικός πυλώνας ανάκαμψης». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η μελέτη, «οι ΜμΕ εκφράζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν -θεσμικές κυρίως- μεταρρυθμίσεις ώστε η πραγματοποιηθείσα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας από την κάθετη μείωση του κόστους εργασίας να αποτυπωθεί σε αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας».

 

«Οι προσδοκίες ζήτησης είναι θετικές για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο η ρευστότητα συνεχίζει να λειτουργεί περιοριστικά. Το επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να βελτιώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2014, περνώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε θετικά επίπεδα (με άνοδο 37 μονάδων από το κατώτατο σημείο του στο πρώτο εξάμηνο του 2012). Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι εντονότερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματός μας, καθώς η πλειοψηφία των μικρότερων ΜμΕ παραμένει σε φάση επιβίωσης» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Ακόμη και ο λόγος που εκπέμπεται αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας είναι καθαρά για λόγους συμφέροντος, δηλαδή να αντιστραφεί το κακό κλίμα, αυτά τα μηνύματα δεν έχουν θετικά αποτελέσματα.

 

Διότι λίγο αργότερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μας είπε αυτό που οι Έλληνες βιώνουν στο πετσί τους τα τελευταία 6 χρόνια: ότι δεν πάμε καλά.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που φθάνει σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά ούτως ή άλλως το πράγμα δείχνει εδώ και καιρό… Η χώρα μπορεί να ξεφεύγει από τα δόντια της ύφεσης και να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης εφέτος ή ακόμη και ανάπτυξης από το επόμενο έτος, αλλά τούτο θα γίνει σε ονομαστικό επίπεδο, ενώ στην πραγματικότητα η κρίση απλώς θα βαθαίνει.

 

Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα φανούν ανεπαρκείς ώστε να οδηγήσουν σε αξιόλογη μείωση της ανεργίας, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται, καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και η οικονομία (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) λυγίζουν υπό το βάρος των «κόκκινων δανείων», οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν ή υιοθετούνται κουτσουρεμένες και ανίκανες να οδηγήσουν στις απαραίτητες δομικές αλλαγές και οι εξαγωγές μειώνονται…

 

Με βάση αυτά και άλλα λοιπόν, είναι άσκοπο να εκπέμπονται λάθος μηνύματα από έρευνες που γίνονται επί τούτου, για να καταδείξουν κάτι πολύ συγκεκριμένο που μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Danioliptes.gr