Σε «ξαφνικό θάνατο» θα οδηγηθούν δύο στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Αυτό είναι το σχέδιο που έχουν για την Ελλάδα και ανακοινώνουν με το χαμόγελο στα χείλη: να σώσουν μία στις τρεις επιχειρήσεις ως βιώσιμη μετά τις αναδιαρθρώσεις των δανείων.

 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησία», υπολογίζεται ότι 100.000 επιχειρήσεις χρειάζονται γενναίες ρυθμίσεις δανείων, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 καθίστανται βιώσιμες στο μέλλον και άρα αυτές θα σωθούν. Οι υπόλοιπες 70.000 επιχειρήσεις θα πεταχτούν στον Καιάδα και μαζί τους θα πάρουν τους εργαζόμενους αλλά και όσους συνεργάζονται μαζί τους.

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού που θα διευθετεί με ταχύτατες διαδικασίες τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους προμηθευτές θα είναι έτοιμο τον Αύγουστο, με σκοπό να αυξήσει των αριθμό των εταιρειών που θα παραμείνουν «ζωντανές».

 

Αυτό μάλιστα, προέκυψε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Ν. Δένδια, Εργασίας Γ. Βρούτση, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και Επικρατείας Δ. Σταμάτη και το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. Από τον ΣΕΒ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Θ. Φέσσας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Αν. Καλλιτσάντσης, Ν. Καραμούζης, Δ. Παπαλεξόπουλος και Ευ. Μυτηλιναίος, ο γενικός γραμματέας Ευ. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Α. Σκέρτσος.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Φέσσας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΣΕΒ τόνισαν στον πρωθυπουργό και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης τη σημασία για την οικονομία και τη ρευστότητα της εκκίνησης της διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Ωστόσο, επισήμαναν πως η «νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης» να μην προκαλέσει «ηθικό κίνδυνο, δηλαδή να δικαιωθούν οι… μπαταχτσήδες. Επίσης να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των άλλων».

 

Κατά πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και άλλων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους προβλέπει την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού. Αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στο να κάθονται σε ένα «τραπέζι» οι πιστωτές και ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα προτείνει ένα σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησής του. Επίσης, προϋπόθεση θα είναι να βάζει και ο ίδιος κεφάλαια για την ανασυγκρότησή της. Οι πιστωτές του θα αποφασίζουν αν το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση της εταιρείας θα λαμβάνουν μέτρα όπως την απορρόφηση ποσοστού της εταιρείας, τη συγχώνευση της με άλλη, την αλλαγή του μάνατζμεντ κ.λπ.

 

Η τράπεζα ή οι τράπεζες, αν η επιχείρηση έχει δανειστεί από περισσότερες εκ της μίας, θα υποδεικνύουν λύσεις στην επιχείρηση αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου της. Αυτές μπορεί να είναι η διαγραφή μέρους του οφειλόμενου ποσού, η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, η καθιέρωση πολλών δόσεων κ.λπ.

Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να διευθετούνται και άλλες οφειλές της επιχείρησης προς τις τράπεζες, όπως χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές.

 

Επίσης, το σχέδιο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και οι όποιες άλλες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και εργαζόμενους να εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης. Όλοι μαζί λοιπόν, πιστωτές και επιχειρηματίας θα κάθονται σε ένα «τραπέζι» διαπραγμάτευσης που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην απόφαση για λουκέτο στην επιχείρηση.

 

Danioliptes.gr