Συνεχίζουν να μοιράζουν πρόστιμα και μάλιστα τεράστια πρόστιμα οι αμερικανικές αρχές. Τα 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγγίζει το πρόστιμο που επεβλήθη στην Bank of America για απάτη στην πώληση στεγαστικών δανείων.

 

Δικαστής της περιφέρειας του Μανχάταν επέβαλε στην τράπεζα Bank of America πρόστιμο ύψους 1,27 δισ. δολαρίων για απάτη στην πώληση στεγαστικών δανείων από την Countrywide Financial – την οποία η τράπεζα είχε αγοράσει τον Ιούλιο του 2008 – στις κρατικές στεγαστικές εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac.

 

Συγκεκριμένα, το  Δημόσιο των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η BofA, μέσω της θυγατρικής της Countrywide, μεταξύ 2007-2009, με τρόπο «εσφαλμένο και παραπλανητικό» και αποφεύγοντας κάθε έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειζομένων, παρήγαγε και κατόπιν πούλησε χιλιάδες «τοξικά» ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία οδήγησαν μεταγενέστερα τα ομοσπονδιακά στεγαστικά ταμιευτήρια Fannie Mae και Freddie Mac «σε δεινή θέση».

 

 Ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Μανχάταν, Πριτ Μπαράρα, σημείωσε ότι αυτά τα «τοξικά» δάνεια επέφεραν συνολική ζημιά άνω του 1 δισ. δολαρίων καθώς και αναρίθμητες κατασχέσεις.

 

Αν και το πρόστιμο είναι χαμηλότερο από το ποσό των 2,1 δισ. δολαρίων που είχε ζητήσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελεί μία ακόμη δικαστική ήττα για τη Bank of America όσον αφορά την καταστροφική εξαγορά της Countrywide.
 

Παρόμοια δικαστική διαδικασία δρομολογήθηκε τις αρχές του Οκτωβρίου κατά της τράπεζας Wells Fargo αλλά και από την Πολιτεία Νέας Υόρκης εναντίον της JPMorgan Chase.

 

Οι αμερικανικές αρχές, εκτός από πρόστιμα – μαμούθ σε ευρωπαϊκές χώρες, έχει βάλει πρόσφατα στο μικροσκόπιο της και υποκατάστημα τράπεζας στην Κύπρο. ‘Εκθεση της Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνει σοβαρότατες κατηγορίες, με αναφορές στη διεθνή τρομοκρατία (Χεζμπολάχ), σε συριακά ινστιτούτα που αποτελούν βιτρίνα για χρηματοδότηση οπλισμού, σε διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, ακόμα και στο ξέπλυμα πόρων εθνικής διαφθοράς (Ισημερινή Γουινέα): «Η FBME διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, απάτες (fraud schemes), αποφυγή κυρώσεων, το εμπόριο οπλικών συστημάτων (weapons proliferation), διαφθορά από πολιτικά εκτεθειμένα άτομα και άλλα χρηματοπιστωτικά εγκλήματα», αναφέρεται στην έκθεση. Γίνεται επίσης ρητή αναφορά στην Κύπρο ως «προορισμό υψηλού κινδύνου».

 

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για χρηματοδότες της τρομοκρατίας, άτομα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα ή άτομα που ξεπλένουν χρήμα. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως ο «επικεφαλής δικτύου διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος, συνέχισε να επιδεικνύει ενδιαφέρον» στην διατήρηση λογαριασμών στην τράπεζα, ενώ το 2008 πελάτης της τράπεζας «έλαβε κατάθεση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από χρηματοδότη της Λιβανικής Χεζμπολάχ».

 

Πιο σοβαρή κατηγορία είναι αυτή της διευκόλυνσης που φέρεται να παρείχε η τράπεζα για την παράκαμψη κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ για αντιμετώπιση «απειλών» προς την «εθνική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική ή στην οικονομία» της χώρας, κάτι που προφανώς δεν προτίθενται εύκολα να συγχωρήσουν οι ΗΠΑ, ιδίως στην μετά-την-11η Σεπτεμβρίου εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση αναφέρει πως ένας πελάτης της τράπεζας ήταν «βιτρίνα» για το Συριακό «Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και Μελετών», στο οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για «εξάπλωση όπλων» (proliferation).

 

Οι αμερικανικές αρχές φαίνεται πως έχουν κηρύξει πόλεμο στις τράπεζες που δεν τηρούν τους διεθνείς κανονισμούς τραπεζικής πίστης και έχουν οδηγήσει σε ζημίες δισεκατομμυρίων σε κράτη αλλά και πολίτες.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.