100 επιχειρηματίες στοχοποιεί η Τρόικα

Ανεξαρτήτως των ρυθμίσεων που προωθούνται, ασκούνται ισχυρές πιέσεις για ξεκαθάρισμα του επιχειρηματικού σκηνικού της χώρας.

 

Μπροστά σε σκληρές και επώδυνες διαδικασίες εκκαθάρισης και συνακόλουθων ανατροπών, βρίσκεται το επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας. Κεντρικός άξονας των δρομολογούμενων εξελίξεων είναι τα «αμαρτωλά» δάνεια για τα οποία η Τρόικα έχει ήδη στα χέρια της «τους 100 καυτούς φακέλους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από πηγές των Βρυξελλών.
 

Οι συγκεκριμένοι φάκελοι δεν αφορούν μόνο τα προβληματικά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων της αγοράς. Περιλαμβάνουν ακόμη την πλήρη ακτινογραφία των χορηγήσεων, των ενεχύρων που έχουν λάβει οι τράπεζες, αλλά τα τελευταία στοιχεία της οικονομικής διάρθρωσης των σπουδαιότερων ελληνικών επιχειρήσεων.
 

Όπως όλα δείχνουν, η Τρόικα έχει διαμηνύσει με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο στην ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες τραπεζίτες ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής και πρέπει άμεσα να γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας.

 

Οι πιέσεις των Τροϊκανών εστιάζονται και στα μεγάλα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στις… παράπλευρες δραστικές παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν στα «ανοιχτά μέτωπα» σημαντικών επιχειρήσεων, οι οποίες συγκαταλέγονται στη «λίστα των 100». Παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν, είτε την απομείωση των υφιστάμενων δανειακών βαρών, είτε την εισφορά πρόσθετων καλύψεων προς τις τράπεζες.

Πέρα από τους «100 φακέλους» των μεγάλων της αγοράς, που βασίζονται στα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τις ελληνικές τράπεζες, η Τρόικα των δανειστών της χώρας έχει επίσης στα χέρια της και αναλυτικές εκθέσεις του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force), Χορστ Ράϊχενμπαχ.

 

Ο οποίος από την πλευρά του έχει άριστη ενημέρωση για το τι συμβαίνει, καθώς συχνά πυκνά συναντάται και συζητά με Έλληνες επιχειρηματίες, αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά και με ανώτερους παράγοντες των τραπεζών. Το εκπληκτικό είναι ότι απ’ όλο τον κύκλο των επαφών του Ράϊχενμπαχ, αλλά και τις πηγές πληροφόρησης της Τρόικας, έχουν προκύψει και έχουν εντοπιστεί αρκετές «γκρίζες ζώνες» μετά από… αλληλοκαρφώματα επιχειρηματιών και όχι μόνο αυτών.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι σκληροί όροι των Τροϊκανών έχουν στόχο να σβήσουν όλες οι ανορθογραφίες του παρελθόντος που αφορούν τους μεγάλους της αγοράς, έτσι ώστε να εμπεδωθεί προς όλους το μήνυμα ότι στην Ελλάδα ξαναγίνεται μια σοβαρή και ισότιμη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και της εν γένει επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στο εσωτερικό μέτωπο όμως, τα μηνύματα της Τρόικας «διαβάζονται» από ορισμένους και ως πρόθεση των δανειστών να μη χαλαρώσει η μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται στη χώρα και γι’ αυτό το λόγο έχει μπει στο τραπέζι το ούτως ή άλλως κρίσιμο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.
 

Στο στόχαστρο

Ανεξαρτήτως αυτών, πηγές των Βρυξελλών αφήνουν να εννοηθεί ότι στους «100 φακέλους» της Τρόικας, περιλαμβάνονται οι υποθέσεις εκείνες που -κατά προτεραιότητα- οφείλουν να εκκαθαριστούν. Ορισμένες από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι και αυτές που αφορούν:

• Εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, της οποίας ο βασικός μέτοχος έχει εμπλοκή (για άλλη υπόθεση) με τη Δικαιοσύνη.

• Εταιρία του τηλεπικοινωνιακού τομέα με, επίσης, μεγάλο δανεισμό που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει αντικείμενο προτάσεων εξαγοράς.

• Επιχειρήσεις του τομέα των κατασκευών, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία είναι σαθρά και τα δανειακά βάρη υπέρογκα.

• Δύο εταιρίες του ξενοδοχειακού κλάδου, των οποίων οι βασικοί μέτοχοι έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

• Δύο εταιρίες του τομέα των media, που έχουν περιέλθει σε οριακή κατάσταση, με συνεχώς διογκούμενες ζημιές κι ένα βουνό δανειακών υποχρεώσεων που δεν μπορούν να «χαλιναγωγηθούν».

• Πολυσυζητημένο Έλληνα επιχειρηματία, για τον οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι οφείλει να βρει λύσεις, έτσι ώστε να απομειώσει το δανεισμό του ομίλου που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις πιστώτριες τράπεζες.

• Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ορισμένους Έλληνες εφοπλιστές, το ύψος των οποίων θεωρείται ανησυχητικό και παραπέμπει στην ανάγκη να εισφερθούν νέες καλύψεις είτε εγγυήσεις σε μετρητά…

• Αναφορές υπάρχουν επίσης και για επιχειρηματίες, οι οποίοι μετά από τις συγχωνεύσεις τραπεζών, βρέθηκαν να έχουν μεγάλα δανειακά υπόλοιπα στη νέα τραπεζική οντότητα.

• Πέραν τούτων, στους «100 καυτούς φακέλους» που έχει η Τρόικα, για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις των εταιριών της ακτοπλοΐας, των ιχθυοκαλλιεργειών, της κλωστοϋφαντουργίας, του λιανικού εμπορίου, αλλά και του real estate.

 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στους φακέλους αυτούς βρίσκονται και τα… δάνεια των κομμάτων.
 

Εκ των πραγμάτων και όπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις της Τρόικας με τους Έλληνες τραπεζίτες δεν είναι… μελιστάλακτες.
 

Οι Τροϊκανοί ζητούν με τον τρόπο τους να υπάρξει άμεση δράση, η οποία, αν μη τι άλλο, αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς Έλληνες επιχειρηματίες.

Είτε έχουν «κόκκινα» δάνεια και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους, είτε θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν με τις δρομολογούμενες νέες ρυθμίσεις.

Ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το υπό αναμόρφωση πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο, αν μη τι άλλο, θα αυξήσει την πίεση προς τους επιχειρηματίες.

Σεπτέμβριο οι εξελίξεις

Οι επίμαχες υποχρεώσεις φτάνουν τα 20 δισ.
Από τον Σεπτέμβριο και μετά, υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα η κλεψύδρα του χρόνου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κοινοποιηθεί το τελικό σχέδιο αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και στη συνέχεια να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής. Για τα οποία, βέβαια, απαιτείται ούτως ή άλλως και συναίνεση της Τρόικας, όπως επίσης και η σύγκλιση απόψεων των τραπεζών, οι οποίες έως τώρα δεν έχουν διαμορφώσει μια κοινή γραμμή πλεύσης.
 

Βάση εκκίνησης των εξελίξεων για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, θα είναι τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η πρόθεση των επιχειρηματιών να βάλουν και δικά τους λεφτά, καθώς επίσης και τα οικονομικά δεδομένα των εταιριών.
 

Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετοχοποιήσεις δανείων, καθώς επίσης και η λύση του οριστικού λουκέτου στις πιο βαριές περιπτώσεις, φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο.
 

Η «λίστα των 100» που έχει στα χέρια της η Τρόικα περιλαμβάνει δανειοδοτήσεις περίπου 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι «κόκκινες» και οι υπόλοιπες αξιολογούνται ως μεσαίου και υψηλού κινδύνου.

Έτσι κι αλλιώς, στο «κάδρο» των εξελίξεων εντάσσονται και οι ίδιες οι τράπεζες που περιμένουν εναγωνίως τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου.

 

DEAL NEWS