Νομιμοποιώντας το «έγκλημα» του Τειρεσία…

Στην ελληνική μυθολογία ο Τειρεσίας ήταν περίφημος ανά το πανελλήνιο Θηβαίος μάντης, γιος του Ευήρους και της Χαρικλούς.

 

Στην σημερινή εποχή, ο Τειρεσίας έχει δώσει το όνομά του σε μία ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρία που ιδρύθηκε από τις τράπεζες και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών. Καθώς, αν μπεις στη λίστα του, τότε κλείνουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

 

Η «Τειρεσίας ΑΕ» έχει οδηγήσει στην απόγνωση και τη καταστροφή δεκάδες επιχειρήσεις, καθώς με το παραμικρό και κάτω από σχεδόν αδιευκρίνιστες διαδικασίες, η συγκεκριμένη ΙΔΙΩΤΙΚΗ επιχείρηση έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ελλήνων πολιτών και επιχειρηματιών. Και αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση έρχεται να «νομιμοποιήσει» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

 

Απόφοιτος της ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά “Saint Paul”, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southampton της Αγγλίας  και προερχόμενος από το κόμμα της ΝΔ ο Βασίλης Κορκίδης υπογράφει άρθρο στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με το οποίο προτείνει δώδεκα αλλαγές στον Τειρεσία. Κοντολογίς, δίνει υπόσταση και «νομιμοποιεί» μία ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρία, η οποία έχει οδηγήσει στη καταστροφή και στον οικονομικό στραγγαλισμό χιλιάδες συναδέλφους του!

 

Η «δράση» και το «ποιόν» της Τειρεσίας ΑΕ είναι γνωστά σε όλους τους έλληνες. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για το ποια είναι η εικόνα των ελλήνων πολιτών για τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, η οποία έχει στους υπολογιστές της αρχεία για τις αγορές και τις επιχειρηματικές κινήσεις δέκα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι προφανώς η συγκεκριμένη εταιρία λειτουργεί νόμιμα… Όμως, είναι ηθική η λειτουργία; Καθώς όπως είναι γνωστό και έχει βγει από το στόμα πολιτικού: άλλο νόμιμο κι άλλο ηθικό…

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, όταν μία τράπεζα εκδίδει διαταγή πληρωμής σε βάρος ενός πολίτη, γίνεται επίδοσης αυτής στο δικαστήριο. Από εκεί και κάτω από ομιχλώδες διαδικασίες, ενημερώνεται η Τειρεσίας ΑΕ, η οποία αναρτά τη διαταγή πληρωμής στις μαύρες λίστες της, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε απόπειρα του πολίτη για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Όμως, αν ο πολίτης καταθέσει αίτηση ανακοπής, η οποία κοινοποιείται στη τράπεζα, αυτή δεν φτάνει στην Τειρεσίας ΑΕ, με αποτέλεσμα να παραμένει στις μαύρες λίστες της ιδιωτικής Ανώνυμης Εταιρίας.

 

Το συγκεκριμένο νομοθετικό κενό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και θα είχε βοηθήσει χιλιάδες πολίτες και επιχειρήματίες. «Με συνέπεια ότι ακόμη κι αν ευδοκιμήσει η ανακοπή και ακυρώθεί η διαταγή πληρωμής, ο ανακόπτων πολίτης να έχει υποστεί επί σειρά ετών (μέχρι την έκδοση απόφασης) την οικονομική ζημία από την εγγραφή του στον Τειρεσία», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Περβανάς.

 

Έχει ο πολύπαθος και βαλλόμενος από παντού έλληνας πολίτης τρόπους αντίδρασης και προστασίας από τα νύχια του Τειρεσία; Ναι, αρκεί να το γνωρίζει…

 

Υπάρχει η δικαστική δυνατότητα με κατάθεση αίτηση στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να διαταχθεί η μη εγγραφή του στα αρχεία του Τειρεσία μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούσας ανακοπής του κατά της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής, προκειμένου να του παρασχεθεί δικαστική προστασία για να μην υποστεί περεταίρω ζημία εφόσον κριθεί πιθανολογηθεί ότι θα ευδοκιμήσει η ανακοπή του και θα ακυρωθεί η διαταγή πληρωμής. Αυτό ισχύει και για διαταγές πληρωμής φυσικών και νομικών προσώπων (τράπεζες, ιδιώτες κτλ).

 

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η ευθύτητα με την οποία η ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρία παρουσιάζει τους σκοπούς της στην ιστοσελίδα που διατηρεί. «H ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ AE ιδρύθηκε από το σύνολο σχεδόν των Τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες, αφού έλαβαν υπόψη τους ότι η πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες οικονομικής συμπεριφοράς συμβάλλει στην προστασία της εμπορικής πίστης και στη μείωση των επισφαλειών προς όφελος του τραπεζικού συστήματος και των συναλλασσομένων, της ανέθεσαν την ανάπτυξη και διαχείριση Aρχείου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς»! Δηλαδή, με απλά λόγια ξεκαθαρίζει ότι έχει αποκτήσει «πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες οικονομικής συμπεριφοράς».

 

Ο κ. Κορκίδης απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, καταθέτοντας δώδεκα αλλαγές με στόχο όπως υποστηρίζει «την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και τραπεζικών οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

 

Αναλυτικότερα, το πλαίσιο των προτάσεων της ΕΣΕΕ αναφορικά με τις αλλαγές στον Τειρεσία περιγράφεται σε 12 σημεία:

1. Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» με διαφορετική βαρύτητα νια τις επιχειρήσεις που ενεγράφησαν προ κρίσης και εντός κρίσης, δηλαδή από το 2009 μέχρι σήμερα.

2. Καθιέρωση «Point Systems για την τελική εγγραφή της οποιασδήποτε απαίτησης και μόνο, εφόσον περάσουν 30 ημέρες από την τελική πάροδο της προθεσμίας για την κατά νόμο πληρωμή.

3. Προσαρμογή του βορειοαμερικανικού μοντέλου «credit scores στην ελληνική πραγματικότητα με την εφαρμογή «βαθμολογίου» και κριτήρια: το ιστορικό πληρωμών, τη χρήση διαθέσιμης πίστωσης, το ιστορικό βάθος της πίστωσης, τον αριθμό αιτήσεων, τους τύπους πίστωσης.

4. Εφαρμογή του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης «R»- «account ratings» με 10 κατηγορίες πληρωμών από R0 έως και R9.

5. Στοιχεία σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικώννα διαγράφονται υποχρεωτικά αμέσως μετά την εξόφλησή τους και μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εξόφλησης.

6. Στοιχεία ανεξόφλητων σφραγισμένων επιταγών ή/και απλήρωτων συναλλαγματικών να διατηρούνται στο αρχείο, ανάλογα με το ποσό, από 3 έως 5 χρόνια.

7. Διαταγές πληρωμής που συνιστούν δικαστικές αποφάσεις να διατηρούνται στο αρχείο του Τειρεσία νια 3 χρόνια. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις να διατηρούνται νια 4 χρόνια.

8. Οι αιτήσεις πτωχεύσεων πρέπει να διατηρούνται σε εμπιστευτικό αρχείο.

9. Οι πληροφορίες για κηρυχθείσες πτωχεύσεις πρέπει να διαγράφονται από το αρχείο μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την κήρυξή τους.

10.0 «λευκός» Τειρεσίας θα πρέπει να πάψει να υφίσταται.

11. Η γραφειοκρατία για τη διαγραφή θα πρέπει να περιοριστεί και να αυτοματοποιηθεί.

12. Άμεση αποκατάσταση στην περίπτωση λάθους, αφού οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν καθοριστικό αποτέλεσμα στη βιωσιμότητα της επιχείρησής του.

 

Danioliptes.gr