Γελιέται όποιος νομίζει ότι θα σταματήσει η επιτήρηση

Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Μητσοτάκη, η Μιράντα Ξαφά,

γνωστή για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις της, τον ρεαλισμό της (έως και κυνισμό της) στα θέματα της ελληνικής οικονομίας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή της μίλησε για την ελληνική οικονομία και είπε αρκετά για να καταλάβουμε περισσότερα και να βγάλουμε τις μαύρες πλερέζες, αφού είναι σαφές τι μας περιμένει…

 

Έχοντας και ενημέρωση από μέσα από το ΔΝΤ, η Μιράντα Ξαφά υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μέχρι την άνοιξη του 2016 (!) ώστε να αντλήσουμε και τα 16 δισ. ευρώ από εκεί (ΔΝΤ)!!!

 

Ανάκαμψη – προς το παρόν – γιοκ

Μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία λέγοντας ότι το πρόγραμμα προσαρμογής δεν έχει τελειώσει, ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα και ότι οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν πληρούνται. Αυτήν τη στιγμή – είπε η νεοφιλελεύθερη Μιράντα – οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά επιτόκια, υπάρχουν τα κόκκινα δάνεια που δεν επιτρέπουν στις υγιείς να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ τις έχουμε κάνει με το σταγονόμετρο, αφού όσες δεν μας αρέσουν δεν τις κάναμε καθόλου….

Συμφωνία στο Παρίσι

Αναφερόμενη στη συνάντηση κυβέρνησης και τρόικας που θα γίνει στο Παρίσι, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αυτή γίνεται προκειμένου να συμφωνηθεί μεταξύ των υπουργών και της τρόικας ποια από τα δύσκολα θέματα (ασφαλιστικό, εργασιακά κ.λπ.) θα κρύψουν «κάτω από το χαλί», αφού οι ημερομηνίες τρέχουν και στο τέλος του χρόνου θα πρέπει το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί.

 

Ακριβώς γι’ αυτό η συζήτηση αυτή δεν γίνεται εδώ, αλλά στο Παρίσι – μακριά από την πίεση της κοινής γνώμης στην Αθήνα (εδώ, θα λέγαμε εμείς), ώστε οι υπουργοί να συμφωνήσουν με την τρόικα τι θα υλοποιηθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Όλοι ξέρουν – είπε η Ξαφά -ότι τότε κλείνουν όλα τα θέματα, με τον καλύτερο ή όχι τρόπο.

Ποιος θα πληρώσει;

Τέλος, η Μιράντα Ξαφά ήταν αποκαλυπτική για την περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει και δεν εμπλακεί του χρόνου, θέτοντας ένα σοβαρό θέμα: «ποιος θα υποκαταστήσει τα 16 δισ. ευρώ που παραμένουν προς αποταμίευση από το Ταμείο;…».

 

Και ακόμη έκανε μια διαπίστωση που έχει μεγάλη σημασία. «Όποιος πιστεύει» είπε «ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, που μας έχουν δανείσει πάνω από 200 δισ. ευρώ, θα σταματήσουν να μας επιτηρούν, γελιέται».

 

Κατά τα άλλα και κατά την κυβέρνηση, βγαίνουμε από την κρίση, δεν θα έχουμε άλλα μέτρα, θα έχουμε φοροελαφρύνσεις, η τρόικα θα φύγει και το μνημόνιο θα το σχίσουνε – αν έχει αφήσει καμία σελίδα ο Σαμαράς!!!

 

Το Ποντίκι