ΕΚΤ: εργαλείο στα χέρια των “μεγάλων”

Την πόρτα της… εξόδου από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δουν απο το 2015 οι λεγόμενες “μικρές” χώρες της Ευρωζώνης.

 

Η είσοδος της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη αλλάζει τα δεδομένα και πλέον οι μικρές χώρες θα συμμετέχουν… περιοδικά στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επομένως στη διαμόρφωση των αποφάσεων!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ως το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αποτελείται από τα έξι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και τους 18 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών. Σήμερα ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μία ψήφος». Από την επόμενη χρονιά, ωστόσο, θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα εκ περιτροπής άσκησης δικαιωμάτων ψήφου, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό, όταν αποφασίστηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων ακόμη και μετά την αύξηση του αριθμού των χωρών πέραν των 18.

 

Βάσει του νέου συστήματος οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών που καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις στην κατάταξη ως προς το μέγεθος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία) θα μοιράζονται τέσσερα δικαιώματα ψήφου. Ολοι οι άλλοι (14 όταν ενταχθεί η Λιθουανία) θα μοιράζονται 11 δικαιώματα.

 

Αν και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο, είναι προφανές ότι οι πέντε «μεγάλοι» της Ευρωζώνης θα έχουν σαφώς μεγαλύτερη επιρροή σης τελικές αποφάσεις. Ηδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην Ιρλανδία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συναίνεσε στο να χάσει η χώρα τη «φωνή» της στους κόλπους της ΕΚΤ, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός και σε άλλα κράτη-μέλη, από την Πορτογαλία έως και τη Φινλανδία. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες επιχειρούν να διασκεδάσουν τους φόβους, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα, που όλες οι χώρες έχουν μία ψήφο, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών λαμβάνονται με κριτήριο το κοινοτικό και όχι το εθνικό συμφέρον, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων κυριαρχεί η συναίνεση και το πνεύμα συνεργασίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για δραστική μείωση των επιτοκίων και στοχευμένες δημοπρασίες δανείων, όπως και η απόφαση να εξεταστούν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, έχουν ληφθεί με ομοφωνία.

 

Danioliptes.gr