Οι μέρες της αθωότητας τελείωσαν!

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και μαζί του τελειώνουν και οι «μέρες της αθωότητας» για χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που πίστευαν ότι κάτι θα γίνει και θα δοθεί τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας (των ευρώ).

Διότι το σταγονόμετρο λαμβάνουν τα ευρώ από μισθούς και συντάξεις αλλά καλούνται να σηκώσουν φορολογικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό που τους αποδίδεται σε… σταγόνες.

 

Οι «μέρες της αθωότητας» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί με την κυβέρνηση – δια στόματος Νίκου Δένδια – να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο της για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους έχει στόχο τους «μπαταχτζήδες». Το επιχείρημα αυτό περί «μπαταχτζήδων» είναι το μοναδικό έωλο επιχείρημα που προβάλλει η κυβέρνηση, λίγο πριν τον πλήρη εκτροχιασμό του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

 

Το ίδιο επιχείρημα, βέβαια, το εγείρει και η τρόικα υποστηρίζοντας ότι «η αλλοίωση των ισορροπιών ανταγωνισμού που μπορεί να επιφέρει μια ευνοϊκή μεταχείριση προβληματικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες εγείρει θέμα ίσων όρων ανταγωνισμού, που με την ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί» Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, ήδη κύκλοι στην DGCom, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρουν ότι αν διαφανεί ότι οι τράπεζες λειτουργήσουν χαριστικά σε ασυνεπείς επιχειρηματίες ως προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις θα είναι ένα θέμα έναντι των συνεπών επιχειρηματιών.

Ωστόσο το μείζον είναι το εξής, οι τράπεζες παραμένουν υπό καθεστώς state aid (κρατικών ενισχύσεων). Οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες εις βάρος της κρατικής βοήθειας που έχουν λάβει, ή να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τραπεζών θα αξιολογηθεί επίσης από την επιτροπή. Η αλλοίωση των ισορροπιών ανταγωνισμού που μπορεί να επιφέρει μια ευνοϊκή μεταχείριση προβληματικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες εγείρει θέμα ίσων όρων ανταγωνισμού, που με την ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όλο το παραπάνω συμπυκνώνεται στην προειδοποίηση Δένδια εν μέσω θέρους ότι να «μην περιμένουν οι μπαταχτσήδες ότι θα υπάρχει ένα γενικό συγχωροχάρτι. Να είμαστε και σ’ αυτό συνεννοημένοι. Με την εξής έννοια: φτωχή επιχείρηση και πλούσιος επιχειρηματίας δεν νοούνται».

 

Μία τέτοια προειδοποίηση ακούστηκε τουλάχιστον προκλητική απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που λόγω της οικονομικής ύφεσης έχουν δει τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες και εφορία.

 

Διότι στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τους τραπεζίτες και τους «ημετέρους», ότι δε θα θιγούν τα συμφέροντα τους από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε όλους τους Έλληνες ότι είναι μπαταχτζήδες! Μόνο που ο ελληνικός λαός με χρέη προς την εφορία που φτάνουν τα 70 δις ευρώ, και προς τις τράπεζες τα 64 δις ευρώ οδηγήθηκε σε αυτήν την κατάσταση εξαιτίας της κρίσης και της ανεργίας.

 

Και αυτό αποδεικνύεται εύκολα, καθώς οι όποιες ρυθμίσεις ετοιμάζονται δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν.

 

Πώς λοιπόν θα αντιμετωπιστεί το σύνολο των οφειλετών; Μα φυσικά με κατασχέσεις!

 

Μπαράζ κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία εξαπολύουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μέσα στις επόμενες ημέρες με στόχο 200.000 πολίτες που αδυνατούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία!

 

Σύμφωνα με τη Δημοκρατία, περίπου 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (άνω των 500 ευρώ ο καθένας) στην Εφορία μέσα στο καλοκαίρι, και 100.000 επαγγελματίες που χρωστούν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι 100.000 φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία θα λάβουν e-mail για να ρυθμίσουν χρέη τους, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων και κατασχέσεις εισοδημάτων, ακίνητων, αυτοκινήτων κ.ά.

Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών Ετοιμάζουν 200.000 ειδοποιητήρια μετά τα «μπάνια του λαού» για όσους χρωστούν σε Ταμεια-Εφοριές έχουν σταλεί 100.000 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες (με χρέη άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας), οι οποίοι έχουν περιθώριο 20 ημερών για να τα ρυθμίσουν πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις.

Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία «φουσκώνουν» μήνα με τον μήνα ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και υπέρογκων προσαυξήσεων και προστίμων.

Αν αυτοί που «φουσκώνουν» το χρέος τους προς την εφορία, θεωρούνται  αποδεδειγμένα κακοπληρωτές από το οικονομικό επιτελείο, τότε γιατί δεν αναπτύσσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να τους «πιάσει» και αντ΄αυτού καταδικάζει όλους τους Έλληνες στην ανέχεια. Διότι όλες αυτές οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν είναι παρά μπαλώματα σε ένα τεράστιο ζήτημα, που σύντομα θα «σκάσει» μπρος τα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Και τότε, να δούμε ποιος θα τρέξει να κρυφτεί.

 

Danioliptes.gr