Το ΥΠΑΝ προωθεί επιδότηση επιτοκίων με κονδύλια από το ΕΣΠΑ

Ναι σωστά καταλάβατε! Με κονδύλια από το ΕΣΠΑ προσπαθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναχρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο.

 

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας φέρεται να ζήτησε και τη στήριξη της Γερμανίας στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων.

 

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Δένδιας έδωσε στη μείωση των φόρων, θέμα που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στις συνομιλίες που θα έχει με την τρόικα στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, όπου θα παραβρίσκεται και ο κ. Δένδιας.

 

Ο Γερμανός υπουργός φάνηκε κατ’ αρχήν θετικός στο ελληνικό αίτημα, για την επιδότηση επιτοκίων υφιστάμενων δανείων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων», φέρεται να απάντησε ο κ. Σόιμπλε στον Ελληνα υπουργό.

 

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν τη χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την αναχρηματοδότηση δανείων και θα χρειαστεί αναθεώρηση του κανονισμού, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. Η Αθήνα σκοπεύει να θέσει το σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες, εν όψει και της συνολικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Φορολογία 

Ξεχωριστή αναφορά ο υπουργός έκανε στα θέματα της φορολόγησης και στο «πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

 

Ο υπουργός τόνισε ότι η ανεργία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αν η οικονομία δεν λειτουργήσει σωστά, αν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, αν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία και δεν αυξηθούν οι εξαγωγές. Προς αυτή την κατεύθυνση η βοήθεια του γερμανικού παράγοντα μπορεί και πρέπει να είναι σημαντική, δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις.

 

«Η επιτυχία σας είναι και επιτυχία μας» φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε, προς τον οποίο ο Ελληνας υπουργός απηύθυνε ένα ακόμα αίτημα, την αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ της συμμετοχής της γερμανικής τράπεζας KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

 

Το θέμα τέθηκε και στο δείπνο εργασίας που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με τους εκπροσώπους της τράπεζας KfW.

 

H επιπλέον χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ αφορά στο κεφάλαιο του δεύτερου υποταμείου του Ελληνικού Επενδυτικού Fund, το οποίο θα ενισχύει τη μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις με τη μορφή venture capital. Πάντως, παρά τις εξαγγελίες και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα περί τέλους Ιουνίου, μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ούτε το πρώτο υποταμείο για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ούτε κάν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

 

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τον Σεπτέμβριο να έχουν ξεπεραστεί τα διάφορα διαδικαστικά προβλήματα, ώστε να λειτουργήσει το υποταμείο. Στελέχη της γερμανικής τράπεζας δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξέφρασαν την πρόθεση να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες για το Ταμείο.

 

Danioliptes.gr