Η Πειραιώς πούλησε εταιρία που δεν αγόρασε

Και όμως γίνεται: Η πέμπτη σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρία άλλαξε χέρια για 90,1 εκατ. ευρω την στιγμή που είχε αποκτηθεί -ελέω Σαμαρά τσάμπα από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Απορίας άξιο το πώς και γιατί θα επιτρέψει η Ergo, στρατηγικός εταίρος της Πειραιώς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, στην Allianz να αποκτήσει την πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ελλάδα.

 

Πέραν των ενδογερμανικών διαφορών υπάρχει το άλλο ζήτημα, που αναδεικνύει η «F&M Voice».
 

Δήλωσε ο Jochen Messemer, μέλος του Δ.Σ. της Ergo: «Η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και βλέπουμε ευκαιρίες ανάπτυξης». Μάλιστα, πολύ ωραία και πολύ λογικά για τα δικά τους συμφέροντα μας τα είπε ο her Messemer.
Το θέμα είναι εμείς οι έλληνες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γιατί να μείνουμε ή να μεταγραφούμε στην γερμανική Αγροτική Ασφαλιστική της Ergo; «Εύλογο ή όχι το τίμημα» της πώλησης της Αγροτικής από την Πειραιώς; Το ερώτημα αυτό συζητιέται εντόνως στην ασφαλιστική και στην τραπεζική αγορά.

Η απάντηση εξαρτάται από το πως θέλει να δει κανείς το ύφος του τιμήματος. Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;

 

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα 90,1 εκατ. ευρώ αποτελούν κάτι περισσότερο από το μισό των 170 εκατ. ευρώ που είναι το ποσό της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων της Αγροτικής. Έπειτα, αξίζει 90 εκατ. ευρώ η πέμπτη σε μέγεθος ασφαλιστική, μια κερδοφόρα εταιρία που αναπτύσσεται δυναμικά και από τα 26,5 εκατ. ευρώ κέρδη του 2012, σκαρφάλωσε στα 39,5 εκατ. ευρώ το 2013; Κι όλα αυτά κόντρα στην κρίση.

Από την άλλη σκεφθείτε ότι η Πειραιώς την είχε αποκτήσει, ελέω Σαμαρά, τσάμπα την Αγροτική Ασφαλιστική. Άρα τα 90 είναι καθαρό κέρδος σε δύο χρόνια (και τα πήρε μετρητά).

Η αγορά θα κρίνει…

 

Danioliptes.gr