Task Force στην Τράπεζα της Ελλάδας με την BlackRock σε ρόλο ρυθμιστή!

Την δική της Task Force λειτουργεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στο εσωτερικό της, κάτω από απόλυτο πέπλο μυστικότητας καθώς καίριο ρόλο στην υπόθεση παίζει η αμαρτωλή μας BlackRock, που πρόσφατα έδειξε  την Ελλάδα ως την πιο επικίνδυνη χώρα για πτώχευση! Πώς άλλαξε τόσο γρήγορα γνώμη; Ή μήπως όχι;

Άνθρωποι σε ρόλους – κλειδιά με φόντο την απειλή της πτώχευσης αλλά και του νέου κουρέματος, όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της DEAL NEWS.

 

Διότι εκτός από την αγαπητή εταιρία BlackRock, επικεφαλής της Ομάδας τοποθετήθηκε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του νέου διοικητή, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλασκοβίτης ήταν ένας από τους παράγοντες που υπεραμύνθηκαν του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους και του “κουρέματος” των μικροομολογιούχων.

Η BlackRock, η οποία μέχρι πρότινος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο πτώχευσης στην Ελλάδα περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα την ελληνική οικονομία, προσλήφθηκε ξανά από την ΤτΕ, αυτή τη φορά με διαφορετική αποστολή, σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο: Να συνδράμει στο βασικό έργο της ΤτΕ τους επόμενους 6 μήνες, που θα είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) και παράλληλα να λειτουργήσει ως σύμβουλος στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει. Βεβαίως, το γεγονός ότι η ίδια εταιρία, μόλις πριν από 25 μέρες, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλαχούσα χώρα να πτωχεύσει (σ.σ. πιο ψηλά στη σχετικά λίστα ακόμα και από την Αργεντινή, που 2,5 εβδομάδες μετά … πτώχευσε) αποτελεί σοβαρό προβληματισμό. Το βαρίδιο αυτό δεν το βλέπει η ΤτΕ υποστηρίζοντας ότι το κλιμάκιο της BlackRock, που βρίσκεται στη χώρα μας, δεν έχει καμία σχέση με την διεύθυνση αναλύσεων που εκπόνησε τη μελέτη – κόλαφο.

Η εταιρία η οποία επιδίδεται συχνά στο σπορ του εκβιασμού, όπως ακριβώς έκανε στην περίπτωση της Ελλάδας, προκειμένου να την καλούν για να παρέχει τις πανάκριβες υπηρεσίες της.

 

Τώρα λοιπόν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος καλεί τη συγκεκριμένη εταιρία για να αναλάβει δράση στην Task Force της ΤτΕ, ώστε να καταγράψει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό – ως προς το πρόβλημα – τρόπο γίνεται και να συνθέσει τον πίνακα των κριτηρίων στα οποία θα βασιστεί η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, κατ αρχήν.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ επισήμως γνωρίζουμε ότι τα κόκκινα δάνεια κυμαίνονται κοντά στο 34,5%, από την έρευνα της Task Force της ΤτΕ προκύπτει ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μάλλον υψηλότερο και προσεγγίζει το 38%! Το πιθανότερο δε, είναι ότι αυτό το ύψος θα προκύψει και από το stress test της ΕΚΤ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει με τη σειρά του ότι σε απόλυτους αριθμούς το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έχει προ πολλού σπάσει το φράγμα των 75 δισ ευρώ! Βέβαια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τη μεγάλη έκρηξη των επισφαλειών, ο ρυθμός αύξησης τους βαίνει μειούμενος. Το αρνητικό είναι ότι εξακολουθεί να υφίσταται.

Παράλληλα, η εταιρία ετοιμάζεται να εκπονήσει έναν πίνακα κριτηρίων βάσει των οποίων θα σχεδιαστεί το σχέδιο ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη μορφή νομοθετήματος, για τον Σεπτέμβριο. Προς το παρόν αυτό που γίνεται γνωστό αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα προωθείται ένα δάνειο προς αναδιάρθρωση.

Κανείς φυσικά δεν έχει ξεχάσει τον σκοτεινό ρόλο της Blackrock σχετικά με τις πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες. Οι ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι της εταιρίας προσέφεραν στις ελληνικές κυβερνήσεις όλα τα μέσα που χρειαζόνταν για να κρύψουν την πραγματική ένδεια των τραπεζών. Θα θυμάστε ίσως τα πήγαινε-έλα των ανθρώπων της Blackrock στην Αθήνα. Την εποχή που σχεδιαζόταν το δεύτερο Μνημόνιο, η Blackrock είχε αναλάβει το «έργο» της μέτρησης των «μαύρων τρυπών» των ελληνικών τραπεζών. Το μαγικό ποσό τον 50 δις ευρώ δουλειά της Blackrock ήταν. Πάνω στους δικούς της υπολογισμούς αποφασίστηκε να δανειστεί το ελληνικό δημόσιο αυτό το ποσό από τον ESM, όταν στην πραγματικότητα οι μαύρες τρύπες ήταν υπερδιπλάσιες. 

 

Οπότε και με βάση την έκθεση – κόλαφο της εταιρίας, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει έναν ακόμη οικονομικό Αρμαγεδδών, όταν φυσικά αποχωρήσουν από τη χώρα οι «ατσαλάκωτοι» μεγαλοσύμβουλοι της εταιρίας. Η εταιρία που κατατάσσει τη χώρα μας σε χειρότερη θέση ακόμη και από την ήδη χρεωκοπημένη  Αργεντινή ή την σπαρασσόμενη Ουκρανία, γνωρίζει σίγουρα περισσότερα, από όσα αποκαλύπτει. Και αυτό γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση, αφού ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες.

 

Άρα, η ελληνική κυβέρνηση που προσέλαβε εκ νέου τη συγκεκριμένη εταιρία συμφωνεί με την εκτίμηση της ότι η Ελλάδα είναι φαβορί για τη χρεωκοπία; Όπως και να έχει  η ευθύνη των επιλογών βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις κυβερνήσεις των μνημονίων, διότι ενώ γνωρίζουν, πληρώνουν χρυσάφι κάποιους επαγγελματίες του είδους, για να κρύψουν τους σκελετούς των τραπεζών και πάλι στην ντουλάπα!

 

Σκελετούς για τους οποίους θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός!

 

Danioliptes.gr