Τη χάρη της κυβέρνησης να τους καλύψει για τα δανεικά και αγύριστα που έχουν λάβει, επιχειρούν αν ξεπληρώσουν οι μεγαλομιντιάρχες με απαράδεκτα δημοσιεύματα περί της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Και η πλύση εγκεφάλου μόλις ξεκίνησε.

 

Να πείσει την κοινή γνώμη για τις αγαστές προθέσεις της συγκυβέρνησης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων επιχειρεί η εφημερίδα το Έθνος, σε χθεσινό της δημοσίευμα. Αντί να πείσει όμως, προκαλεί την κοινή γνώμη! Κάνει λόγο για «σταθερή απόφασή του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά» την οποία αντιπροσωπεία του Κινήματος την επεσήμανε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τη συνάντησή τους που αφορούσε τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και των δανειοληπτών που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από την ΤτΕ.

 

Στη συνέχεια κάνει λόγο για «τοπίο για τους δανειολήπτες που αλλάζει» επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο που θεσμοθετείται θα περιλαμβάνει αντικειμενικούς κανόνες για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, σύμφωνα με τους οποίους θα ρυθμίζονται τα δάνεια. Επισημαίνει με νόημα ότι «με το νέο καθεστώς ρυθμίσεων, οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα θα διασώζουν τα ακίνητά τους, ενώ οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να πληρώσουν». Πλήρης η σύμπνοια απόψεων με την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια ο οποίος αναφέρθηκε σε πολίτες – μπαταχτζήδες, που περιμένουν ένα γενικό συγχωροχάρτι. Ο κ. Δένδιας είτε θεωρεί ότι οι πολίτες είναι τόσο ευρηματικοί ώστε να μπορούν να κρύψουν την περιουσία τους από το κράτος και την τράπεζα είτε θεωρεί τόσο ανόητους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος βρίσκεται σε πραγματική ή όχι αδυναμία πληρωμής. Επειδή όμως δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, το επιχείρημα περί ανθρώπων που έχουν και αποφεύγουν να πληρώσουν δεν υφίσταται.

 

Τα συν του Κώδικα Δεοντολογίας

 

Το μεγαλύτερο γέλιο προκαλεί η λίστα με τα «συν» του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, που ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί ως ιερό Γκράαλ  των δανειοληπτών και των τραπεζών.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα συν του Κώδικα ξεχωρίζουν τα εξής:

 

 • ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και στις δύο πλευρές: και οι τράπεζες θα έχουν μια ακτινογραφία της κατάστασης του δανειολήπτη για να του προτείνουν την κατάλληλη λύση.

• Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ θα γνωρίζει ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να τον διευκολύνουν.

• Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ, αν διαπιστώσει ότι καταστρατηγούνται οι κανόνες, θα μπορεί τεκμηριωμένα και επιτόπου να απευθύνεται στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

• ΟΛΑ ΘΑ είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά.

• ΣΑΦΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ τήρησης.

• ΜΕ ΣΑΦΗ χρόνο επικοινωνίας των τραπεζών με τον δανειολήπτη με το που ξεκινήσει το πρόβλημα.

• ΜΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ έγγραφο πρότασης της τράπεζας

 

• ΜΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ αιτιολόγηση από την τράπεζα γιατί δεν μπορεί να γίνουν/ δεν συμφέρουν άλλες μορφές ρυθμίσεων

 

• ΕΝΗΜΕΡΟΙ θα μπορούν να ενημερώνουν προληπτικά τις τράπεζες ότι σύντομα δεν θα είναι συνεπείς και εγκαίρως να βρίσκουν μια λύση.

 

Το δημοσίευμα ορίζει το στόχο του σχεδίου που όπως αναφέρει είναι και η τράπεζα να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ως προς τη συμπεριφορά της στον δανειολήπτη που βρίσκεται στο… κόκκινο, και από την άλλη να συνεργάζεται απόλυτα ο δανειολήπτης με την τράπεζα, παρέχοντας εγκαίρως όλες ας απαραίτητες πληροφορίες ώστε να συμφωνηθεί μία εφικτή λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Ποιος μπορεί να υποχρεώσει τις τράπεζες να λειτουργούν κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να διευκολύνουν το δανειολήπτη; Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν έχει από το νόμο την δυνατότητα για περισσότερη επέμβαση μεταξύ των δύο μερών. Η πλύση εγκεφάλου ξεκίνησε με μοναδικό στόχο να παρασύρει τους δανειολήπτες σε ένα σχέδιο ρυσθμίσεων το οποίο θα είναι αποκλειστικά προς το συμφέρον των τραπεζών που επιθυμούν να τους βάλουν και πάλι σε διαδικασία αποπληρωμής. Είτε μπορούν είτε όχι…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.