Παραδοχή της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”

Με φιλοδώρημα 400 ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος μάλιστα πλέον κινδυνεύει να του πάρουν το σπίτι, να τον πετάξει η εφορία στο δρόμο και να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Το επόμενο δεκαήμερο, λοιπόν, θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 13 δήμους, δηλαδή σε ένα δήμο κάθε Περιφέρειας, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, με θέμα “Εργασία, Ασφάλιση και Κοινωνική Πολιτική”.

 

 Όπως διευκρίνισε, η επιλογή των δήμων θα γίνει αξιοκρατικά για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα με την εφαρμογή του προγράμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Εθνος της Κυριακής”, το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Για παράδειγμα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 τον χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα. Πρόκειται για ψίχουλα αφού είναι αδύνατον να εξασφαλίσει την επιβίωση της μία τετραμελής οικογένεια με μόλις 4.800 πόσο μάλλον τη διαβίωση της.

 

Το χειρότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες άνρθωποι που περιμένουν με τεράστια αγωνία έστω και αυτό το βοήθημα. Για αυτό και η κυβέρνηση περιορίζει τους δικαιούχους θέτοντας τις εξής προυποθέσεις.

 

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μένουν μόνιμα στους δήμους τα τελευταία 2 χρόνια όσοι δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού, που ξεκινά από 200 € το μήνα για μεμονωμένα άτομα και κλιμακώνεται ανάλογα με τα παιδιά.

Προβλέπεται ενίσχυση και για τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας (πχ. ζευγάρι με ενήλικο και ανήλικο παιδί θα παίρνει 450 € το μήνα) Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο και δεν θα υπολογίζεται μόνο με βάση περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Το ανώτατο ποσό περιλαμβάνει: τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 € ανα μήνα για κάθε “ωφελούμενη” μονάδα και την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100€ για κάθε ενήλικα και 50 € για κάθε ανήλικο.
Μεμονωμένο άτομο χωρίς άλλα εισοδήματα θα παίρνει 200€ το μήνα.
Σε περίπτωση 4μελούς οικογένειας με 2 ανήλικα παιδιά το ποσό πάει στα 400€ το μήνα (4.800€ το χρόνο).
Για 4 μελή οικογένεια με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο τέκνο το ποσό ανέρχεται στα 5.400 € το χρόνο (αν δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).
Μονογονεική οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο τέκνο και χωρίς άλλο εισόδημα θα παίρνει 300 € το μήνα.
Παράλληλα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου και η ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου.

 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΑΤ, το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε στο 34,6% ή στα 3.795.100 άτομα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μεγεθύνεται συνεχώς από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).

Σημειώνεται ότι, με βάση επίσης στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%.

 

Danioliptes.gr