“Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι”

Πιο επίκαιρη από ποτέ φαντάζει η κυνική παραδοχή ενός στελέχους της Goldman Sachs, ο οποίος δήλωσε πως «μαζεύουμε τα χρήματα από τους φτωχούς που είναι πολλοί για να τα δίνουμε στους πλούσιους που είναι λίγοι», η οποία και αποτέλεσε την αφορμή για την ταινία του Κώστα Γαβρά το «Κεφάλαιο».

 

Στην προκειμένη περίπτωση το στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων τραπεζικών τίτλων, ομολόγων, κινητών αξιών, διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών συμβούλων απλά επιβεβαίωσε όσα γνωρίζει όλος ο κόσμος για τους τραπεζίτες που βοηθούν τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι.

 

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι κατηγορίες πολυεκατομμυριούχων κερδοσκόπων είτε  διόγκωσαν είτε και δημιούργησαν την ελληνική κρίση προκειμένου να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους σε βάρος του λαού που μάτωσε εξαιτίας τους. Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, υποστηρίζουν πως το κατάφεραν «σφυροκοπώντας τις τιμές των ομολόγων της και τώρα περιλαμβάνονται ανάμεσα στους πλέον αισιόδοξους και σημαντικούς παίκτες στην ελληνική αγορά».

 

Οι λόγοι σύμφωνα με τους FT για τους οποίους ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες και επενδυτές όπως ο Jamie Dimon της JPMorgan αλλά και τον John Paulson.είναι σαφείς: «Τα hedge funds – που κάποτε κατηγορήθηκαν ότι διόγκωσαν ή και δημιούργησαν ακόμη, την ελληνική κρίση χρεών σφυροκοπώντας τις τιμές των ομολόγων της- περιλαμβάνονται σήμερα ανάμεσα στους πλέον αισιόδοξους και σημαντικούς παίκτες στην ελληνική αγορά. Η Ελλάδα, με 1,4 ανέργους, αποδεικνύεται ότι είναι η «γη της ευκαιρίας» για τους χρηματοπιστωτικούς κερδοσκόπους».

 

Όπως είναι επίσης γνωστό, οι κρίσεις και ιδιαίτερα οι οικονομικές ευνοούν την ανάπτυξη των διαφορών και ιδιαίτερα το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των πολύ πλούσιων και των πολύ φτωχών. Άλλωστε, οι δραματικές ανισότητες στην κατανομή του πλούτου παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό του πλανήτη. Σύμφωνα με μελέτη της Boston Consulting Group, την οποία παρουσιάζει “Το Βήμα της Κυριακής”, οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου.

 

Αν σε αυτούς προστεθεί και το 7,7% των απλώς πλουσίων, το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου.

 

Από την άλλη, το 68, 7% των απλώς οικονομικά αδύναμων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

 

Μάλιστα, οι πλούσιοι έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του ΑΕΠ των ΗΠΑ και στο 14% της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Από την κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008, οι οικονομικές ελίτ κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες φέρεται να διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

 

Επίσης, υπάρχουν 559 Έλληνες που έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε στο 34,6% ή στα 3.795.100 άτομα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μεγεθύνεται συνεχώς από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).

 

Danioliptes.gr