Υπόσχονται νέα ρύθμιση για την προστασία από πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχει ήδη

Με εντολή Σαμαρά το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών από τους πλειστηριασμούς.

 

Ήταν η ίδια εντολή που δόθηκε για την κατάρτιση του «Ζάππειο 1, 2 και 3», αλλά όμως ο Πρωθυπουργός δεν κράτησε τις υποσχέσεις του από το δηλαδή τα εργαλεία με τα οποία διεκδικούσε την εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κατέβαινε στις εκλογές του 2012 και με το οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο. Η ατζέντα έγινε γνωστή ως «Ζάππειο 3» και περιελάμβανε μεταξύ των άλλων δεσμεύσεις του τύπου: «Όχι περικοπή στον 13ο και στον 14ο μισθό, όχι άλλη αύξηση φόρων, όχι ξανά οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις». Όλα για την ανάπτυξη. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η μοναδική υπόσχεση που κράτησε είναι τα 550 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε αδύναμους ως «κοινωνικό μέρισμα» από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

 

Το Ζάππειο 3 είναι μόλις δύο χρόνια πριν και όμως κατάντησε κουρελόχαρτο, λίγες μόνο μέρες μετά. Τώρα, τρεις μόλις μήνες από τη λήξη του μεταβατικού σταδίου για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης και κύριας κατοικίας, η κυβέρνηση διαρρέι ότι ο υπουργός από πλειστηριασμούς Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση για την προστασία από τους πλειστηριασμούς ενώ υπάρχει τέτοια ρύθμιση ενώ ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα γενικό σχέδιο διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους.

 

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, έληξε χωρίς μεγάλη επιτυχία η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων προστασίας κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αντιθέτως όλο και περισσότεροι προσφεύγουν στο “νόμο Κατσέλη” για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Λιγότεροι από 5.000 δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια,  έχουν προσέλθει στις τράπεζες και έχουν καταθέσει αιτήματα για την ρύθμιση των οφειλών τους, προκειμένου να «σώσουν» την κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό, παρότι η προθεσμία για να ενταχθούν στο νόμο 4224/2013 λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος της βδομάδας.

 

Βέβαια, οι δανειολήπτες έχουν πάντα τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα προστασία μέσα σε περίοδο δύο μηνών αφότου θα λάβουν ειδοποίηση για διαταγή πληρωμής ή κατάσχεσης, τουλάχιστον μέχρι 31/12/2014.

 

Ανοίγουν οι φάκελοι για τη ρύθμιση δανείων

 

Σύμφωνα με την Ημερησία, η  εντολή Σαμαρά δόθηκε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου για την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί στο Παρίσι. Υπουργοί της κυβέρνησης έθεσαν το θέμα των πλειστηριασμών και της κοινωνικής αναταραχής που θα προκληθεί με την απελευθέρωση από τις αρχές του νέου έτους. Ελέχθη μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «λαϊκή οργή» και κύμα αρνητικών δημοσιευμάτων, λίγο καιρό μάλιστα πριν την προσπάθεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προσανατολίζεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των κοινωνικά ασθενέστερων σε καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Στο ίδιο θέμα, μάλιστα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τόνισε πως η πρώτη κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.

 

Danioliptes.gr