Τα 11 δις του ΤΧΣ ποιος θα τα πάρει;

Σιγήν ιχθύος προς το παρόν για την κατάληξη των 11 δισ. ευρώ που διαθέτει ως κεφαλαιακό “μαξιλάρι” το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κυβέρνηση επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην περίπτωση που τα κεφάλαια αυτά δεν χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών.

 

Το απόθεμα του ΤΧΣ κανονικά προορίζεται για την κάλυψη επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν μετά τα πανευρωπαϊκά stress tests. Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν οι τράπεζες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, όπως έκαναν την περασμένη άνοιξη, τότε το Ταμείο θα συνδράμει. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr, το σενάριο δημιουργίας μίας bad bank στην οποία οι τράπεζες θα μπορούσαν να… ξεφορτώσουν το βαρύ φορτίο των “κόκκινων” δανείων δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το θέμα θεωρείται… λήξαν εδώ και περίπου δύο χρόνια. 

Τα περίπου 11 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το Ταμείο δύνανται μέχρι το τέλος του έτους να χρησιμοποιηθούν. Μόνο, όμως για τον τραπεζικό κλάδο. Αν κριθεί ότι δεν χρειάζονται για τις τράπεζες, τότε η… φυσική τους πορεία είναι να επιστραφούν στον EFSF, μειώνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος. 

Κάπου εδώ το θέμα περιπλέκεται καθώς το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ έχει γίνει το “μήλον της Έριδος” για τράπεζες και κυβέρνηση και κάπως έτσι η επιθυμία ορισμένων για τη δημιουργία μίας “κακής” τράπεζας συντηρήθηκε μέχρι σήμερα στην επικαιρότητα. 

Πηγές με γνώση του θέματος αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι στην παρούσα φάση το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων και παράλληλα αναφέρουν ότι η προοπτική της bad bank είχε συζητηθεί αρχικά όμως η Τρόικα την απέρριψε από την πρώτη κιόλας φάση της ανακεφαλαιοποίησης. 

Το σενάριο προέβλεπε να χρηματοδοτηθεί απευθείας η bad bank με τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και εμμέσως με τα σχεδόν 35 δισ. ευρώ προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι. Στη συνέχεια θα αναλάμβανε την διαχείριση των προβληματικών χορηγήσεων και πάνω απ΄ όλα θα ελάφρυνε σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών από τον “βραχνά” των 77 δισ. ευρώ. 

Από τη στιγμή που αποκλείστηκε η λύση που ήθελε την bad bank θα αγοράζει τα “κόκκινα” δάνεια σε χαμηλή τιμή, κάθε τράπεζα αναμένεται να αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα μόνη της, ή από κοινού όπου υπάρχουν “κοινοί” δανειολήπτες, στο πλαίσιο που διαμορφώνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά συνέπεια, οι τράπεζες θα διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο, το οποίο ωστόσο δεν θα αφορά στη λειτουργία ενός κεντρικού φορέα, αλλά στην κοινή αντιμετώπιση, δηλαδή στη συνεργασία σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει οφειλές σε πάνω από μία τράπεζα. Στόχος θα είναι η εφαρμογή μίας κοινής λύσης κυρίως για να επιταχύνονται οι διαδικασίες.

 

Danioliptes.gr