Το ΕΤΕΑΝ θα γίνει «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» αλλά με γαλλική και γερμανική υπογραφή

Την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος ου θα έχει στόχο την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα ονομάζεται «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», με την παραίνεση τόσο της Γαλλίας, όσο και της Γερμανίας, ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζεται είναι η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ- το οποίο διαθέτει ήδη άδεια πιστωτικού ιδρύματος- σε αναπτυξιακή τράπεζα, με στόχο να καλυφθούν τομείς που δεν καλύπτονται σήμερα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG), όπως του factoring, του leasing, ή νέοι κλάδοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από πλευράς κεφαλαίων, το ΕΤΕΑΝ διαθετει ήδη 350 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως ένας πρώτος «κουμπαράς» της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας.

Το σχέδιο πάντως βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ακόμη και αν «τρέξουν» οι διαδικασίες θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να λειτουργήσει. Η ιδέα, όπως είπε, είχε πέσει στο τραπέζι για πρώτη φορά προς την ελληνική πλευρά από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα θα είναι υπό κρατικό έλεγχο, όπως στη Γαλλία, θα έχει επαγγελματικό μάνατζμεντ, και θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές όπως ένα οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η αναπτυξιακή τράπεζα θα λειτουργεί ως ένα είδος «ομπρέλας», ενσωματώνοντας κάθε φορέα ή σχήμα που χρηματοδοτεί σήμερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να εσνωματώσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (που αποτελείται από τρία υποταμεία), και το οποίο συγκεντρώνει σήμερα συνολικά κονδύλια 340 εκατ. ευρώ.

Η αναγκαιότητα σύστασης μιας τέτοιας τράπεζας βασίζεται στο σκεπτικό ότι το Επενδυτικό Ταμείο (IFG), λειτουργεί με χρήματα που έχει δανειστεί από τράπεζες της Γερμανίας, και της Γαλλίας, καθώς και από το Ιδρυμα Ωνάση. 

Αντίθετα με το IFG, η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα θα λειτουργεί αμιγώς ως τράπεζα, με δικά της δηλαδή κεφάλαια, και δυνατότητα να αντλεί κεφάλαια κατευθείαν από τις αγορές. Πρόσβαση ενδεχομένως θα έχει και σε κοινοτικά κονδύλια (το ΕΤΕΑΝ χρησιμοποιεί κονδύλια του ΕΣΠΑ). 

Κατά τα λοιπά, όπως είπε ο κ. Δένδιας, θετική ήταν η στάση του κ. Μοσκοβισί στο ελληνικό αίτημα για επιδότηση επιτοκίων των δανείων των ΜΜΕ μέσω ΕΣΠΑ.

 

Danioliptes.gr