Στέλεχος του ΔΝΤ εμπνεύστηκε τα… τρελά φοροπρόστιμα!

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Νομικού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει εξειδικευθεί στο Φορολογικό Δίκαιο και έχει καταρτίσει κείμενα φορολογικών νόμων για πολλές χώρες, όπως το Πακιστάν, η Υεμένη, η Συρία, η Αρμενία, η Τανζανία, η Λετονία και η Μογγολία,

είναι ο πραγματικός συντάκτης του νόμου-εκτρώματος που φέρει την ονομασία «Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών» και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο από την 1η /1 /2014 προκαλώντας απίστευτα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων με τα υπέρογκα και άδικα πρόστιμα που προβλέπει!

 

Καταγγελία

Όπως προκύπτει από τα όσα κατήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ κ. Τρ. Αλεξιάδης, το σχέδιο του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τον Ιούλιο του 2013 σε μορφή αρχείου word έχει ως συντάκτη το συγκεκριμένο σύμβουλο του ΔΝΤ, ο οποίος, είναι Ολλανδός και έχει διατελέσει καθηγητής Φορολογικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Ο κ. Αλεξιάδης κατήγγειλε ουσιαστικά ότι το κείμενο του σχεδίου του συγκεκριμένου νόμου συντάχθηκε από τον κ. Michielse στα αγγλικά και εν συνεχεία μεταφράστηκε απλώς στα ελληνικά.

Το κείμενο αυτό προέβλεπε τα υπέρογκα πρόστιμα των 1.000-2.000 ευρώ για κάθε μη εκδιδόμενη απόδειξη, τα οποία εν συνεχεία εκλογικεύτηκαν από την κυβέρνηση μετά την κατακραυγή του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης και τα τοκογλυφικά ποσοστά υπολογισμού προστίμων και τόκων, που φθάνουν μέχρι το επίπεδο του 29,5% το χρόνο για όσους Έλληνες φορολογούμενους δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα του φόρους τους!

 

Ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στη σύνταξη του συγκεκριμένου νόμου-εκτρώματος φαίνεται ότι ήταν «διακοσμητικός», σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Αλεξιάδη.
 

Γ.  Παλαιτσακης από  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ