Πακτωλός δανείων στην Ασία 53 δισ. δολ. από τις αρχές του 2014

Την ώρα που εξακολουθούν να προσφέρουν χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης αυξάνουν εντυπωσιακά τις χορηγήσεις δανείων στην Ασία.

 

Ποντάρουν δε σε σημαντική τόνωση της κερδοφορίας τους από την παρουσία τους σε αναδυόμενες ασιατικές αγορές.
 

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», από τις αρχές του έτους οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) έχουν χορηγήσει κοινοπρακτικά δάνεια 53 δισ. δολαρίων. Πρόκειται νια τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, όταν το αντίστοιχο διάστημα είχαν χορηγηθεί δάνεια 67 δισ. δολ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2009 τα κοινοπρακτικά δάνεια, δηλαδή δάνεια προς επιχειρήσεις από ομάδα τραπεζών, είχαν κάνει «βουτιά» στα 23 δισ. δολ.

 

Στα στοιχεία της Dealogic μάλιστα δεν περιλαμβάνονται οι χορηγήσεις δανείων από δύο βρετανικές τράπεζες, τις Standard Chartered και HSBC, επειδή έχουν ούτως ή άλλως πολύ ισχυρή παρουσία στην Ασία, με αποτέλεσμα η αγορά να τις θεωρεί σχεδόν «ασιατικές».

Δεδομένα της υπηρεσίας Bloomberg Intelligence επιβεβαιώνουν τη διάθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών να ποντάρουν σε ανάκαμψη της Ασίας.

 

Συγκεκριμένα καταδεικνύουν ότι τους τελευταίους 18 μήνες οι χορηγήσεις από το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των HSBC και Standard Chartered) προς δανειολήπτες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού αυξήθηκαν κατά 92 δισ. δολ., ύστερα από πτώση τους κατά 98 δισ. δολ. τα προηγούμενα πέντε τρίμηνα. Το «δρόμο» δείχνουν οι βρετανικές και γαλλικές τράπεζες, που αύξησαν τη συνολική έκθεση τους στην περιοχή κατά 79 δισ. δολ. το τελευταίο 18μηνο.

Η ασιατική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 6,4%, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη μικρότερη του 3%.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ