Οι τράπεζες μαζεύουν, αλλά δεν δανείζουν

Τα STRESS TESTS και «κόκκινα» δάνεια είναι η δικαιολογία για τις τράπεζες που εξακολουθούν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, ενώ είναι ελάχιστες και επιλεκτικές οι περιπτώσεις που δανείζουν.

 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η μείωση κατά περίπου 9 δις. ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, των υπολοίπων των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες, επιβεβαιώνει όχι μόνο την πολιτική της μη χορήγησης νέων δανείων, αλλά και την πίεση που ασκούν οι τράπεζες με κάθε μέσο (πλειστηριασμούς κ.ά.) για την αποπληρωμή τους.

Εν τω μεταξεί, παραμένουν άφαντα από την αγορά τα περίπου 40 δισ. ευρώ που χρεώθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να σώσουν ουσιαστικά τους τραπεζίτες.

 

Και όλα αυτά παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, θα… έρρεε και πάλι το χρήμα στην αγορά, προκειμένου να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας, και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συνεχίζει να μειώνεται δραματικά.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί πλήρως από τα «φρέσκα» δάνεια, ενώ στην περίπτωση των μεγάλων, προκρίνεται κυρίως το μοντέλο της αναχρηματοδότησης με χαμηλότερα επιτόκια και στον βαθμό που αυτά δεν «θίγουν» ιδιαίτερα το κέρδος που έχουν οι τράπεζες από την επιτοκιακή διαφορά (περίπου 3,9%) στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις. Μπορεί μεν να εκκρεμεί η «δοκιμασία» (τα stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επάρκεια των εποπτικών τους κεφαλαίων και την αναλογία καταθέσεων και χορηγήσεων, υποτίθεται όμως ότι η ανακεφαλαιοποίηση τις έχει «θωρακίσει» έναντι των «κόκκινων» δανείων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

 

 Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι στην παρούσα φάση οι τράπεζες «σκουπίζουν» κυριολεκτικά την αγορά, ενώ από την άλλη οι χορηγήσεις είναι ουσιαστικά «παγωμένες». Η μείωση κατά περίπου 9 δισ. ευρώ (από τα 222,4 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο στα 213,8 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα φέτος) των υπολοίπων επιχειρήσεων και νοικοκυριών -χωρίς διαγραφές- όχι μόνο επιβεβαιώνει την πολιτική της μη χορήγησης νέων δανείων ακόμα και στις εταιρείες που πληρούν τα τραπεζικά και επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά και την πίεση που ασκούν οι τράπεζες με κάθε μέσο (πλειστηριασμούς κ.ά.) για την αποπληρωμή τους.

Η τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα ήταν αρνητική (-3,7%) τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,5% τον Ιούνιο. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες ήταν χαμηλότερη κατά 1,160 δισ. ευρώ, όταν τον περσινό Ιούλιο η αρνητική καθαρή ροή ήταν 855 εκατ.ευρώ. Ενώ οι τράπεζες εισπράττουν μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια και επέστρεψαν καταθέσεις περίπου 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012, τα νέα δάνεια που έχουν δοθεί επιλεκτικά είναι ελάχιστα, εξ ου και το αρνητικό ισοζύγιο που καταγράφεται. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 707 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 482 εκατ.ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,9%, από -4,7% τον Ιούνιο του 2014Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,8%, από -4,7% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 465 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 449 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -7,4%, τον Ιούλιο του 2014, από -4,1% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 132 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,2%, από 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Αρνητική κατά 322 εκατ.ευρώ ήταν και η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,9%, από -3% τον Ιούνιο εφέτος.

Τα χρέη

 

Το «πάγωμα» των χορηγήσεων αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες, τα οποία περιορίστηκαν στα 213,8 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν στις τράπεζες 101,2 δισ. ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες 13,1 δισ. και τα νοικοκυριά 99,484 δισ ευρώ. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων φτάνουν τα 70,363 δισ.
ευρώ, τα καταναλωτικά 27,639 και τα λοιπά 1,482 δισ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις και αρκείται στη… φιλολογία περί δημιουργίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Danioliptes.gr