«Ασπίδα» στους πλειστηριασμούς ή ξεπούλημα των ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο

Λίγους μήνες πριν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες, η κυβέρνηση αναζητά σχέδιο – ασπίδα στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο.

 

Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένη να μην αποδεχθεί την πρόταση της τρόικας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για εκπλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στο 1 /3 της αντικειμενικής τους αξίας αλλά στα 2/3 της αξίας τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο τη μείωση των τιμών εκκίνησης που λαμβάνονται υπόψη στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, από το επίπεδο των αντικειμενικών τιμών στο 1 /3 των τιμών αυτών, ώστε να διευκολυνθεί η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των  Ελλήνων. Ουσιαστικά, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει να περιέλθει έναντι «πινακίου φακής» στην κυριότητα ξένων «επενδυτικών» ομίλων και να «αξιοποιηθεί» με πολλαπλούς τρόπους για την αποκόμιση σημαντικών κερδών!

 

Εντολή Σαμαρά να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπου κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, «είναι απόφαση και όχι απλώς διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1 /3 της αντικειμενικής αξίας».

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο συγκεκριμένος παράγοντας, «θα προχωρήσει η εντολή του πρωθυπουργού για να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες». Προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών κινούνται, εν τω μεταξύ, και οι ρυθμίσεις του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που δημοσιεύθηκαν χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2015.

 

Όπως τονίζει σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τους οφειλέτες, με απώτερο στόχο τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων με κεντρικό άξονα το διαχωρισμό των δανειοληπτών σε συνεργάσιμους και μη και λύσεις «αλά καρτ» σε τρία στάδια.

 

Ο Κώδικας περιγράφει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να προταθούν σε έναν οφειλέτη ανάλογα με το αν επιζητεί μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη λύση, μια λύση που εκτείνεται σε βάθος χρόνου ή μια μόνιμη λύση.

 

Μετά από όλες αυτές τις ρυθμίσεις θα μπορέσει να αποτραπεί το αναπόφευκτο; Θα μπορέσει ο κόσμος τα 160 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθούν οι πάσης φύσεως (από φόρους μέχρι ΤΕΒΕ και ΙΚΑ) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος που είναι επίσης 160 δισ. ευρώ;

 

Επιπλέον, θα βρει και τα 77 δις ευρώ που υπολογιζονται ότι είναι σήμερα τα κόκκινα δάνεια; Οι ερωτήσεις αυτές είναι ρητορικές οπότε αυτομάτως προχωράει το σχέδιο Β που είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

 

Δεν θα οδηγηθούν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες ,εκ των πραγμάτων ,σε ξεπούλημα των ακινήτων για να καλύψουν οφειλές στο κράτος αφού σήμερα στην αγορά δεν πρόκειται να βρουν αγοραστές. Και άρα θα προτιμήσουν να χρωστάνε στο κράτος πασάροντας το ακίνητο που δεν μπορούν να πουλήσουν στην ελεύθερη αγορά; 

 

Και αν δεν είναι ξεπούλημα των ακινήτων αυτό; 

Δεν είναι ξεπούλημα των ακινήτων το νέο επίπεδο τιμών που θα διαμορφωθεί από τα κατασχεμένα (από το κράτος) ακίνητα που κυριολεκτικά θα δίδονται σε σκοτωμένες τιμές ;

Δεν είναι ξεπούλημα των ακινήτων ο εκβιασμός του ΕΝΦΙΑ που οδηγεί χιλιάδες , από τους τελευταίους ιδιοκτήτες, να δώσουν όσο-όσο τα ακίνητα έστω και με το αντικίνητρο των υψηλών αντικειμενικών αξιών ; 

Εκτός των άλλων, η Τρόικα ζητάει εγγυήσεις για να μαζέψει τα λεφτά των δανειστών και πολύ λίγο την ενδιαφέρει πόσο θα πουλάει το κράτος τα κατασχεμένα ακίνητα στις δημοπρασίες του. 
 

Διότι αφού οι Τράπεζες δεν μπορούν να δημοπρατούν με μείωση της τιμής στα δύο τρίτα, το κράτος θα βγει μπροστά και από τις Τράπεζες στις πωλήσεις κατασχεμένων. Τα γνωστά «κοράκια» και το ξέπλυμα χρήματος ευνοούνται γιατί μειώνεται το ύψος απόδειξης του πόθεν έσχες στα δύο τρίτα…Οπότε πάλι οι πλούσιοι θα ευνοηθούν και οι φτωχοί θα καταρρακωθούν.

 

Danioliptes.gr