Ενώ ο Σαμαράς είχε αναλάβει προσωπικά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να θέσει κόκκινες γραμμές, στη σύνοδο κορυφής το μόνο που ψέλλισε ήταν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του εμπάργκο, χωρίς να τις εξασφαλίσει.
Την πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναλαμβάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, διατεινόταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα διά διαρροών το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της συνάντησης των Παρισίων με αντιπροσωπεία υπουργών αύριο 2 Σεπτεμβρίου. Η αδυναμία όμως του Αντ. Σαμαρά να βάλει κόκκινες γραμμές στους ελεγκτές της χώρας τα δύο τελευταία χρόνια διεφάνη και στη σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου.
Εκεί ο πρωθυπουργός δεν έπραξε όπως άλλοι συνάδελφοι του, που περίπου έθεσαν βέτο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του ουκρανικού ζητήματος.
Αποζημιώσεις και αέριο
Η διαρροή από ελληνικές διπλωματικές πηγές λέει απλώς ότι η ελληνική πλευρά «έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της κάλυψης του κόστους στην ελληνική οικονομία από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ώς τώρα στη Ρωσία». Όπως και ότι κατόπιν επιμονής του κ. Σαμαρά στο κείμενο των συμπερασμάτων περιελήφθη και ρήτρα βάσει της οποίας «το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη».
Απαντήσεις, φυσικά, στο αίτημά της για κάλυψη των απωλειών η Ελλάδα δεν πήρε. Οπότε, ευλόγως, στην αυριανή συνάντηση με τους δανειστές η κυβέρνηση πηγαίνει με μικρό καλάθι, παρ’ ότι έως και την τελευταία ώρα Σαμαράς και Βενιζέλος διατείνονται ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ποιες είναι αυτές; Η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Τρίτη επιδίωξη είναι οι πιστωτές να αποδεχτούν φοροελαφρύνσεις, ήτοι μείωση στο 50% της έκτακτης εισφοράς, μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου είναι πολύ κοντά και ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να έχει κάτι να παρουσιάσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ, πολλώ δε μάλλον που η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται όλο και περισσότερο αβέβαιη και οι πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι προ των πυλών.
Τέταρτη, εξίσου αμφίβολη επιδίωξη, είναι η παράταση για ακόμη ένα χρόνο των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εξ αιτίας των «κόκκινων» δανείων. Οι δανειστές επιμένουν να ισχύσουν από 1/1/2015 και να γίνουν στο ι/3 της αξίας των υπό πλειστηριασμό κατοικιών. Η κυβέρνηση θα μπορούσε, λέγεται, να δεχτεί να εκποιηθούν στα 2/3 της τιμής τους.
Για να επιτευχθούν αυτά όμως θα πρέπει κατ’ αρχάς να επιλυθεί η διαφορά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η τρόικα ανεβάζει στα 2 δισ., ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι ακριβώς το μισό, ι δισ.
Και βεβαίως να πειστούν οι εταίροι για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας (πρωτογενές πλεόνασμα, χαμηλό ομολόγων), αλλά και για την υλοποίηση του 80% των προαπαιτούμενων, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.
Η συνάντηση πάντως στο Παρίσι, στην οποία από την κυβέρνηση θα μετάσχουν οι υπουργοί Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Βρούτσης, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, αλλά και αντιπροσωπεία του ΠΑΣ0Κ από τους Χρ. Πρωτόπαπα και Κυρ. Πιερακάκη, θα είναι μάλλον διερευνητική.
Οι δανειστές ξανάρχονται
Οι δανειστές θα επανέλθουν στη χώρα μας, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα προ μηνός, μάλλον τον Οκτώβριο κι αφού έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Τελικός στόχος της κυβέρνησης, η απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, ώστε ο έλεγχος να περιοριστεί μόνο σε επίπεδο Ε.Ε. και να μπορούν, εν όψει εκλογών, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να ισχυρίζονται ότι «απαλλαχθήκαμε από τα μνημόνια».
Προφανώς όμως όχι αύριο, αλλά τον Οκτώβριο τα σπουδαία…
Της Αλίκης Μάτση από efsyn
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.