Σύμβουλος του Γ.Στουρνάρα ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ

Σε θέση ειδικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος προσελήφθη ο Χρήστος  Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος θα συμβουλεύει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για θέματα εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασχοληθεί κυρίως με το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και την αναδιάρθρωση εταιρειών.

 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ είχε διοριστεί το Σεπτέμβριο του 2009 εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο δεν απεδέχθη τελικώς τον διορισμό του.

 

Νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2007 έως και το Δεκέμβριο του 2009 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, ενώ από τον Μάιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα.

 

Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και επισκέπτης καθηγητής στο London School Of Economics.

 

Η τοποθέτηση Χατζηεμμανουήλ δημιουργεί διάφορα ερωτηματικά καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τον Ευαύγγελο Βενιζέλο να ασκεί βέτο για την επανατοποθέτηση του στον ΟΠΑΠ τη στιγμή που ήταν «ανοικτό» το θέμα της πώλησης ή της μη πώλησής του.

 

Η τοποθέτηση Χατζηεμμανουήλ στον ΟΠΑΠ είχε χαρακτηριστικά ως ανέκδοτο για πολλούς. Μάλιστα, 37 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση τους προς τους τότε Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης είχαν καταγγείλει για «πάρτι» σπατάλης και  ασυδοσίας της διοίκηση του ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα του εκλεκτού του τότε Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλου του Οργανισμού Χρήστο Χατζηεμμανουήλ,  του οποίου το μεροκάματου ανερχόταν σε 1.923 ευρώ, δηλαδή σε 41.666 ευρώ το μήνα και 500.000 ευρώ το χρόνο.

 

Και όλα αυτά με συμβατικούς όρους, που επέβαλλε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ και που περιλαμβάνονται ως παραδείγματα στην επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των παγίων Ελληνικών θέσεων περί διατήρησης του μονοπωλίου!»

 

Με σειρά ερωτήσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις και επίσημη τοποθέτηση των αρμοδίων πολιτικών ηγεσιών της Κυβέρνησης Καραμανλή για σωρεία πράξεων κακοδιαχείρισης, αδιαφανών μεθοδεύσεων, προεκλογικών και άλλων χορηγιών κομματικού χαρακτήρα με αδικαιολόγητα υψηλά ποσά, αυθαίρετης κατάργησης νόμιμων διαδικασιών και συλλογικών οργάνων, σπατάλης, αλλά μιας συστηματικής πολιτικής υπονόμευσης πάγιων και διαχρονικών θέσεων της χώρας μας στην ΕΕ σχετικά με το δημόσιο χαρακτήρα και τη διατήρηση του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ. 

Όλες οι παραπάνω ενέργειες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον διορισμένο από την Κυβέρνηση Καραμανλή Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, ο οποίος με ένα κύκλο ακριβοπληρωμένων με υπέρογκες αποδοχές «εκλεκτών» συνεργατών του, εμφανίζεται να διοικεί τον Οργανισμό αυτό με μια πρωτοφανή ιδιοκτησιακή λογική και με μια πάγια άρνηση να λογοδοτήσει στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο για την δημόσια περιουσία που διαχειρίζεται. Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της ανευθυνότητας με την οποία διαχειρίζεται ο «εκλεκτός» του Μαξίμου κ. Χατζηεμμανουήλ τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν από την Κυβέρνηση Καραμαμνλή, που δεν διστάζει να υπονομεύει ευθέως τις πάγιες θέσεις  όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων (που εκ των πραγμάτων εμφανίζεται να ακολουθεί και η Κυβέρνηση που τον διόρισε τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών) προς την ΕΕ σχετικά με το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, υποστηρίζοντας εγγράφως και επισήμως ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι μια ιδιωτική εταιρεία η οποία ενεργεί προς όφελος των Μετόχων της και στη λογική αυτή εκφεύγει του πεδίου άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
 
Στα πλαίσια, λοιπόν, του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχει ασκηθεί σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, και συγκεκριμένα με το πρωτοφανές όργιο σπατάλης υπό τον κ. Χατζηεμμανουήλ, στην υπ αριθμ. 6763/360/21-2-08 ερώτησή μας, για την οποία ουδέποτε λάβαμε ουσιαστικές απαντήσεις, συμπεριλάβαμε και τον εξής ενδεικτικό πίνακα αποδοχών του κ. Χατζηεμμανουήλ και των «εκλεκτών» συνεργατών του, όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηεμμανουήλ τις προσδιόρισε μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού:

«ΓΑΛΑΖΙΑ» ΣΤΕΛΕΧΗ «ΓΑΛΑΖΙΕΣ» ΑΠΟΔΟΧΕΣ 
κ. Χ. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 
(Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) 500.000 ευρώ ετησίως ή
41.666 ευρώ μηνιαίως ή
1.923 ευρώ ημερησίως ή 
240,30 ευρώ την ώρα!
κα. Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
(έμμισθη δικηγόρος  σύμβουλος) 182.000 bonus έως 165.000
κ. Σ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ
(Σύμβουλος – Γενικός Επιχειρησιακός Υπεύθυνος – «κουμπάρος» του Προέδρου 182.000 bonus έως 165.000
κ. Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ 
(QUALITY BUSINESS SOLUTIONS) 
(υιός καθηγήτριας Πανεπιστημίου που επέβλεψε γνωστή διδακτορική διατριβή)  432.000 ευρώ
κ. Δ. ΠΑΝΑΓΕΑΣ
(Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης) 120.000 ασφαλιστικές εισφορές
κ. Ν. ΤΟΜΑΡΑΣ
(παραιτηθείς !!! πρώην επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία καταργήθηκε ως  ανεπαρκής) Εφάπαξ 1.500.000 Ευρώ

 

Είναι προφανές, ότι  σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, «το «γαλάζιο» λοιπόν νέο στελεχιακό δυναμικό της ΟΠΑΠ ΑΕ κατοικεί σε δυσθεώρητο «ρετιρέ» και το νοίκι το πληρώνουν κατά μεγάλο μέρος οι Έλληνες φορολογούμενοι».

 

Η ετήσια αμοιβή του κου Χ. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ανέρχεται σε 220.500  ευρώ. Στις συμβάσεις που ο ίδιος, αλλά και δύο «εκλεκτοί» συνεργάτες του, έχουν υπογράψει με τον ΟΠΑΠ, υπάρχει ειδικός όρος στον οποίο ρητά περιγράφεται ότι εάν τα κέρδη της εταιρείας, ειδικά για το 2008  φθάσουν η υπερβούν το 10% σε σχέση με τα κέρδη του 2007 τότε τα ανωτέρω τρία ανώτατα στελέχη θα πάρουν ως μπόνους επιπλέον αποδοχές που αντιστοιχούν στο 90% των ετήσιων αποδοχών τους. Έτσι ο κ. Χατζηεμμανουήλ θα πάρει επιπλέον 198.450 ευρώ, η κα. Παπαθανασοπούλου και ο κ. Σοφοκλής Αλιφιεράκης επιπλέον 163.800 ευρώ ο καθένας. Εάν, λοιπόν, συνυπολογιστούν οι τακτικές αποδοχές του Προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ (220.500 ευρώ), το bonus που έχει συνδεθεί ειδικά για το 2008 με την επιθετική κερδοφορία του Οργανισμούς (έως 198.450 ευρώ), καθώς και οι αμοιβές του από τις θυγατρικές εταιρείας ΟΠΑΠ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, κλπ, τότε οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του ευχερώς υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

Έντονοι προβληματισμοί σχετικά με την σκοπιμότητα υπογραφής του συγκεκριμένου όρου στις συμβάσεις των τριών παραπάνω στελεχών, ειδικά για το 2008, είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενη ερώτησή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η τροποποίηση του προσδιορισμού του ύψους του μπόνους υποδηλώνει πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να εκμεταλλευθεί υπέρ των ιδίων τα παρακάτω γεγονότα: 

Τα κέρδη του 2007 εμφανίζονται μειωμένα κατά 50 εκ ευρώ λόγω της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους.

 Το Καλοκαίρι του 2008 πραγματοποιήθηκε το EURO ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ όπου τα επιπλέον έσοδα από τον στοιχηματισμό υπερέβησαν τα 220 εκ ευρώ.

Και πράγματι, παρά τις προσχηματικές απαντήσεις της Διοίκησης της ΟΠΑΠ ΑΕ στη Βουλή ο κ. Χατζηεμμανούηλ και οι «εκλεκτοί συνεργάτες του» θα επωφεληθούν όπως φαίνεται των αναμενόμενων εσόδων της ΟΠΑΠ ΑΕ, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει και σχετικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, να λαμβάνει υπέρογκες αποδοχές που μεταφράζονται σε:
– Μηνιάτικο 41.666 ευρώ
– Μεροκάμματο 1.923 ευρώ
– Ωρομίσθιο 240.3 ευρώ

Τόσα πληρώνει «τα χρυσά παιδιά του Μαξίμου», με χρήματα και του Ελληνικού Λαού, ο ΟΠΑΠ στις θέσεις που τους διόρισε η Κυβέρνησή σας, αλλά κατά τα άλλα δεν λογοδοτούν στη Βουλή, γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία! 

Το χρυσό παιδί του Κ. Καραμανλή έρχεται τώρα να αναλάβει τη διαχείριση της καυτής πατάτας των κόκκινων δανείων, αν και κανονικά δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Τραπέζης της Ελλάδος. Αντί λοιπόν, η Τράπεζα της Ελλάδας να ασκεί τον εποπτικό της ρόλο, διορίζει το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια golden boys για να λύσουν το γόρδιο δεσμό των δανείων και να βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν στην αφαίμαξη των δανειοληπτών.

 

Danioliptes.gr