Στην Κομισιόν φτάνει το ζήτημα των κόκκινων δανείων ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο εσωτερικό δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης θέτει ζήτημα κόκκινων δανείων που αν «σκάσουν» θα παρασύρουν όχι μόνο την ελληνική αλλά και την οικονομία της Ευρωζώνης.

 

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κωλυσιεργούν στο ζήτημα και την συγκυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις μόνο υπέρ των τραπεζών, να γιγαντώνεται όλο και περισσότερο η φούσκα που θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να σκάσει.

 

Με αξιοσημείωτη καθυστέρηση ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι απαιτείται μία ουσιαστική και πραγματικά ανακουφιστική για το λαό και τις επιχειρήσεις, ρύθμιση των κόκκινων δανείων, εννοείται για όσους έχουν πραγματικά «χτυπηθεί» από την κρίση και αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά την απάντηση του επιτρόπου Ρεν στον πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Χουντή σχετικά με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, η οποία έχει εκχωρηθεί στους δανειστές μέσω του μνημονίου.

 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών, που αφορά το 1/3 των συνολικών δανείων και αντιστοιχεί σε 77 δισ. ευρώ.

 

Ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει ότι από το 2008, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια περίπου 200 δισ. και έχουν υπέρμετρες εξουσίες στην περιουσία των δανειοληπτών. Όμως, ταυτόχρονα, έχουν μειώσει τις χορηγήσεις και εμφανίζουν κερδοφορία.

 

Γι’ αυτό και ερωτά την Κομισιόν ποια θα είναι η θέση της Τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και εάν εξετάζεται η χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την διαγραφή χρεών αδύναμων ομάδων (π.χ. ανέργων), γεγονός που θα επιδράσει θετικά και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

 

Επί της διαδικασίας, ο κ. Παπαδημούλης ως ευρωβουλευτής ορθά απευθύνεται προς την Κομισιόν, όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται επί της ουσίας ένα σοβαρότατο θέμα, καθώς εδώ και χρόνια δεν εμφανίζει μια σταθερή και ξεκάθαρη θέση για το τι τελικά θα πράξει σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, έναντι των τραπεζών και υπέρ των Ελλήνων πολιτών που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

 

Δεν αποκλείεται πάντως ο Αλέξης Τσίπρας να ανοίξει τα χαρτιά του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να βγάλει κάποιον άσσο από το μανίκι, ώστε να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρει την απαραίτητη «ανάσα» που εδώ και χρόνια ακούνε οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν δει να φτάνει στο… ταμείο τους.

 

Tο κείμενο της ερώτησης του Παπαδημούλη στην Κομισιόν:

 

«Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς συνολικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες φτάνει, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, στο 31.9%. Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομικών φορέων και τραπεζών ανεβάζουν τον συγκεκριμένο δείκτη στο 34%, δηλαδή, περίπου 77 δις ευρώ. Με δεδομένο ότι:

α) πρόσφατα δημοσιεύτηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, που δίνει υπέρμετρες εξουσίες στις τράπεζες, ακόμα και να “δημεύσουν” την περιουσία των Ελλήνων δανειοληπτών,

β) το ύψος των “κόκκινων” δανείων αποτελεί μια απειλή για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας,

γ) από το 2008 έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες περίπου 200 δις ευρώ σε διάφορες μορφές βοήθειας, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Θεωρεί επιτυχημένες τις, μέχρι τώρα, διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με δεδομένη την μείωση των χορηγήσεων, την αύξηση των “κόκκινων” δανείων και την ταυτόχρονα εμφάνιση σημαντικής κερδοφορίας για τους τραπεζίτες;

2) Ποια θα είναι η θέση της Τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, για την άρση αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας οφειλετών;

3) Πως θα έκρινε πιθανή χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη διαγραφή χρεών κοινωνικά αδύναμων ομάδων, π.χ. ανέργων, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα είχε θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών;»

 

Danioliptes.gr