Ζητούν νέο φορέα για τα «κόκκινα» δάνεια

Κομμάτι από τη μεγάλη «πίτα» της εξωδικαστικής διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων επιδιώκει να πάρει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, προτείνοντας τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής με τίτλο «Συνήγορος του Επιχειρηματία».

 

Η πρόταση έρχεται έπειτα από ανάλογη πρόταση του προέδρου των επιμελητηρίων Κων. Μίχαλου, σύμφωνα με την οποία τα επιμελητήρια πρέπει να αναλάβουν την εξωδικαστική διευθέτηση. Η πρόταση από την ΕΣΕΕ υπεβλήθη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το θέμα θα θέσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε συνάντηση του προεδρείου της συνομοσπονδίας με τον Συνήγορο του Πολίτη αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να συμβάλει, με την εμπειρία του από τη 16ετή λειτουργία του, στη σύντομη και αποτελεσματική υλοποίηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία».

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας ο «Συνήγορος του Επιχειρηματία» θα είναι πολύτιμο εργαλείο, ένα πραγματικό «καταφύγιο» και μία ασπίδα για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τις αναγκαίες υποστηρικτικές δομές για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους και θέλουν μία αυθεντική γνώμη στο πρόβλημά τους.

Όπως τονίζουν ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της Αρχής θα περιβάλλει τις γνωμοδοτήσεις με την απαραίτητη αξιοπιστία και το αυξημένο τυπικό κύρος, ώστε να γενικευθεί η εξωδικαστική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και να περιοριστεί άλλη μία πηγή ανεργίας, που είναι η αυξανόμενη έλλειψη μικρομεσαίων εργοδοτών.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η πρόταση αντιμετωπίστηκε με θετικό πρόσημο στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, ενώ ζητήθηκαν και συζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ανεξάρτητης Αρχής. Μάλιστα, θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας της ΕΣΕΕ και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, με τελικό ορίζοντα την υλοποίησή της.
 

Άγνωστο πού βασίζουν τις ελπίδες τους ότι αυτός ο φορέας θα λειτουργήσει πρακτικά και αποτελεσματικά στο τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, όταν αντιστοιχεί φορείς όπως ο «Συνήγορος του Πολίτη» ή ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και τίποτα παραπάνω.

 

ΓΣΕΒΕΕ : Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις

 

Την ίδια στιγμή, η εξαμηνιαία έρευνα του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων δείχνει μεγάλη μείωση τζίρου, θέσεων απασχόλησης και απώλεια της εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων προς το πολιτικό σύστημα.

 

Οι μακροοικονομικοί δείκτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, τονίζεται στην έρευνα, ωστόσο οι δείκτες που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι αρνητικοί.

 

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημαντική βελτίωση της σχέσης προσλήψεων- απολύσεων, από 1:3 πέρυσι σε 1:1,5 στο πρώτο εξάμηνο του 2014, γεγονός που αποδίδεται στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στη μετατροπή των θέσεων σε μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.

 

Η έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1051 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0- 49 εργαζόμενοι) όλης της χώρας, από τις 2 ως τις 9 Ιουλίου, δηλαδή όπως επισημάνθηκε πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

 

Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν τα εξής:

·         Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 230.000 επιχειρήσεις (έχουν απομείνει 610.000) ενώ σωρευτικά η μείωση του τζίρου φθάνει στο 75%. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε από 174 δισ. ευρώ το 2008 σε περίπου 100 δισ. εφέτος (10.000 ευρώ κατά κεφαλήν).

·         Μια στις πέντε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα άντεξαν, εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της ως το τέλος του χρόνου. Αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει 15.000 λουκέτα και απώλεια 42.000 θέσεων εργασίας.

·         Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές και ενοίκια. «Αιχμάλωτους των χρεών» χαρακτήρισε τους μικρομεσαίους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

·         Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,7%) εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014 ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 35,7%.

·         Το 46,2 % των επιχειρήσεων καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανεισμού.

 

Danioliptes.gr