Παίζουν την «κολοκυθιά» με το ύψος του «κουρέματος» των δανείων

Το κόστος για το τραπεζικό σύστημα είναι η βασική διαφωνία της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

 

Αν και οι επικεφαλής των δανειστών συμφωνούν με την ουσία της ρύθμισης και καθιστούν σαφές ότι θα πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για τις επιπτώσεις της ρύθμισης στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρξει «κούρεμα» δανείων.

 

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση δεν πρόκειται να επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που παρουσίασε στο Παρίσι ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη ως προς το συγκεκριμένο σκέλος.

 

Ειδικότερα, εν όψει των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ, η τρόικα εμφανίστηκε προβληματισμένη με το προβλεπόμενο κόστος για τον τραπεζικό τομέα, χαρακτηρίζοντάς το ως μη διαχειρίσιμο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης τον επαναπροσδιορισμό της βάσης του «κουρέματος», σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων κάτι το οποίο στην παρούσα φάση κρίνεται αδόκιμο.

 

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η ελληνική πρόταση δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφωνία αυτή ενδεχομένως να μετατραπεί σε… διελκυστίνδα. Προφανώς, το Υπουργείο Ανάπτυξης απέφυγε να διευκρινίσει στους δανειστές ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ενισχύσει με περισσότερο από 250 δις ευρώ τις ελληνικές τράπεζες και συνεχίζει να τις ενισχύει κεφαλαιακά και έτσι οι πολίτες και ως δανειολήπτες και ως φορολογούμενοι τις έχουν εξοφλήσει!

 

Πέραν όμως του «κεφαλαιακού ανοίγματος» για το πιστωτικό σύστημα, η τρόικα φέρεται να διαφωνεί και με το προτεινόμενο χρονικό διάστημα εξόφλησης των οφειλών. Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, το πλαίσιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων έχει δεκαετή ορίζοντα, με αποτέλεσμα να προβλέπεται και η ανάλογη επέκταση της αποπληρωμής των οφειλών έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η διευθέτηση των χρεών θα γίνεται συνολικά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο η αποπληρωμή των οφειλών να πραγματοποιηθεί σε 120 μήνες, προτείνοντας ο αριθμός των δόσεων να περιοριστεί στο ήμισυ.

 

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχει και μια σειρά άλλων παρατηρήσεων της τρόικας, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται στις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου. Μάλιστα, αναφέρουν ότι «αν και δεν μας χωρίζει μεταξύ μας η… θάλασσα» και σημειώνουν ότι η διαπραγμάτευση θα παραμείνει ανοικτή έως και τη στιγμή της αξιολόγησης. Ήδη με την επιστροφή του Νίκου Δένδια από το Παρίσι τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να διευκρινίσουν ή και να τροποποιήσουν τα σημεία που προβληματίζουν την τρόικα και τις επόμενες ημέρες να της αποστείλουν το διορθωμένο κείμενο.

 

Αυτά, βεβαίως, ως προς τις επουσιώδεις παρατηρήσεις, καθώς νια το ζήτημα του κόστους στο τραπεζικό σύστημα και τον αριθμό των δόσεων η διαπραγμάτευση για την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων θα συνεχιστεί.

 

Μόνο που ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκχωρήσει στην τρόικα το δικαίωμα να αποφασίζει για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, οπότε είναι μάλλον υποκριτικό να μιλούν για διαπραγμάτευση της υιοθέτησης των ελληνικών θέσεων που είναι σε εξέλιξη…

 

Danioliptes.gr