Οι τράπεζες αναζητούν τους… μπαταχτζήδες

Τα δάνεια που έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό και οι δανειολήπτες δεν τα πληρώνουν επειδή περιμένουν «κούρεμα» αναζητούν οι τράπεζες.

 

Αυτούς για τους οποίους υποτίθεται πως στερούνται οι δανειολήπτες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δηλαδή τους μπαταχζήδες κηνυγούν τώρα οι τράπεζες.

 

 Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που μετέφεραν τα δάνεια που πήραν οι επιχειρήσει τους σε προσωπικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες. Στη συνέχεια σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν και περιμένουν ένα «κούρεμα» των δανείων.

Εκτιμούν δε ότι ποσά της τάξης των 10 δισ. που ελήφθησαν ως επιχειρηματικά δάνεια έχουν γίνει προσωπικές καταθέσεις. Οι τράπεζες, προσπαθώντας να εντοπίσουν τέτοιες περιπτώσεις συγκεντρώνουν και ανταλλάσσουν στοιχεία.

 

Όπως αναφέρει σήμερα η Καθημερινή, υπάρχουν ενδείξεις ότι 10 δισ. ευρώ «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων έχουν γίνει καταθέσεις σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

 

 Το παράδοξο φαινόμενο πλούσιων επιχειρηματιών με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δημιουργεί ισχυρές υπόνοιες στις τράπεζες ότι κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να έλαβαν δάνεια για επιχειρηματικούς σκοπούς και στη συνέχεια να μετέφεραν εν κρυπτώ τα χρήματα σε προσωπικούς καταθετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

Πρόκειται για ανθρώπους που το 2011-2012, διαβλέποντας ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, επέλεξαν στρατηγικά να σταματήσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους και να μεταφέρουν όλη τη ρευστότητα τους σε ξένες τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ύφος των δανείων που αντί να κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις πήγαν τελικά στους λογαριασμούς ασυνεπών επιχειρηματιών φθάνει τα 10 δισ. ευρώ.
 

Όπως σημειώνουν αναλυτές, πλούσιοι ιδιοκτήτες εταιρειών περιμένουν από το κράτος να λύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που οι ίδιοι δημιούργησαν, ελπίζοντας σε κάποιου είδους «κούρεμα» υποχρεώσεων.

Παράλληλα, αρνούνται να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου στις εταιρείες τους και επιθυμούν να διατηρήσουν τον πλήρη έλεγχο.

Τώρα οι τράπεζες προσπαθούν να εντοπίσουν αυτές τις περιπτώσεις, συγκεντρώνουν και σε πολλές περιπτώσεις ανταλλάσσουν στοιχεία, προκειμένου να ανακτήσουν μέρος των οφειλών. Πολλοί κύριοι μέτοχοι αντιμετώπισαν τις εταιρείες τους ως ATM αντλώντας μεγάλα ποσά μέσω δανείων γιο να αυξήσουν την προσωπική τους περιουσία.

 

Άρα αυτό που «φοβόταν» ο Νίκος Δένδιας δεν υφίσταται πια: μπορούν να εντοπιστούν αυτοί που εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν.

 

Danioliptes.gr