Ζεστό χρήμα 5,5 δις ευρώ θα ζητήσουν οι τράπεζες

Νέες αυξήσεις κεφαλαίου περιορισμένης κλίμακας θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που διενεργούν τα stress test τα οποία θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

 

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην Κυριακάτικη Kontranews ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων είναι ικανοποιητικά ενώ μετά τις τολμηρές πρωτοβουλίες Ντράγκι για μείωση του επιτοκίου στο 0,05% η επίδραση που θα έχει στην αγορά τραπεζικών ομολόγων αναμένεται να δώσει ανάσα στο σύστημα.

Πάντως η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται από την ΕΚΤ αναγκαία και πιθανότατα οι αυξήσεις κεφαλαίου για όλες τις αυστημικές τράπεζες θα φτάσουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Με το κλίμα που διαμορφώνεται είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές θα συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και ξένα επενδυτικά σχήματα.

Βέβαια ο προβληματισμός για τα «κόκκινα δάνεια» παραμένει αλλά οι τραπεζίτες απορρίπτουν μια συνολική λύση αφού το κάθε ένα από αυτά αποτελεί και μια διαφορετική περίπτωση που χρίζει ειδικής αντιμετώπισης.

Γιατί πολλοί από τους επιχειρηματίες οι οποίοι εμφανίζονται με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων στις τράπεζες με δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται είναι κάτοχοι προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών σε υπεράκτιες εταιρείες. Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εντοπισθούν με τη βοήθεια μηχανισμών της ΕΚΤ.

Η εξίσωση που επιχειρούν να λύσουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος έχει σχέση με τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και την εκτίμηση για δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων για να μπορέσουν να σταθμίσουν το τελικό ποσό ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστεί η κάθε μια.

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση της τάξεως των 5,5 δις ευρώ διατυπώνουν και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Goldman Sachs. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών αναφέρουν ότι εννέα τράπεζες ανάμεσα στις οποίες τρεις ελληνικές θα αποτύχουν στα stress test.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς τόνιζαν στην Κυριακάτικη kontranews ότι το σκηνικό έχει αλλάξει ριζικά μετά τις πρωτοβουλίες Ντράγκι και γιαυτό κανείς δεν πρέπει πλέον να φοβάται τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τα ποσά που θα απαιτηθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις θα είναι λιγότερα από πέντε δις επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ενδιαφέρον για αγορά τραπεζικών μετοχών θα αυξηθεί τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε επίπεδο ξένων κεφαλαίων.

 

Μένει να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο λογαριασμός για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες οι οποίες υποβάλλονται στα stress tests και βέβαια ποιος θα τον πληρώσει…

 

Danioliptes.gr