Παράταση στην παράταση η ρύθμιση για «κόκκινα» δάνεια

Στις καθυστερήσεις παίζουν το θέμα των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, παίζοντας με την αγωνία των πολιτών αφού αν και η φημολογία κάνει λόγο για παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ακόμη τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.

 

 Στο τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια πολιτών και επιχειρήσεων, λέει το τελευταίο κυβερνητικό «ανακοινωθέν».  Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος διαβεβαίωσε χθες ότι οι διατάξεις θα τύχουν ευρείας διαβούλευσης πριν οριστικοποιηθούν.

 

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη, σχετικά με την καθυστέρηση της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους, ο κ.Γιακουμάτος προανήγγειλε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί τον επόμενο μήνα. Επιχείρησε, μάλιστα, να καθησυχάσει τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ για τους κινδύνους που διατρέχουν οι δανειολήπτες από την άρση της προστασίας των πλειστηριασμών με την έναρξη του νέου έτους λέγοντας: «Έχουμε χρόνο να νομοθετήσουμε».

Ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε ακόμη ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ) επεξεργάζεται σχέδιο ειδικών μηχανισμών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, το προωθούμενο πλαίσιο θα περιλαμβάνει: α) εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ οφειλέτη, επιχειρηματία και τράπεζας, β) ρύθμιση του δανείου με δόσεις σε βάθος χρόνου, καθώς και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία. Αυτόν που εξαιτίας της κρίσης και όχι επειδή το ήθελε είδε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του να συρρικνώνονται» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η κα Ξηροτύρη παρέπεμψε σε δημοσιεύματα που φέρουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις να προέρχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα τραπεζικά ιδρύματα και όχι από το ΚΥΣΔΙΧ που είναι αρμόδιο και ζήτησε να υπάρξουν τέτοιες διατάξεις που θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να διασώσουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους.

 

Danioliptes.gr