Εθελουσία έξοδος για 2.000 τραπεζοϋπαλλήλους από την Alpha Bank

Η Alpha Bank στρώνει το δρόμο για απολύσεις ξεκινώντας από την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με στόχο να προσελκύσει 2.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

Όπως γράφει το Εθνος η διοίκηση της τράπεζας σχεδίασε ισχυρά κίνητρα κατά τα πρότυπα των άλλων τριών συστημικών τραπεζών, οι οποίες προηγήθηκαν.

 

Με το πρόγραμμα της εθελουσίας της Alpha Bank κλείνει ο πρώτος κύκλος απομάκρυνσης εργαζομένων από το τραπεζικό σύστημα. Κατά πληροφορίες, από το 2008 μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά 12.000 υπάλληλοι.

Το χρονοδιάγραμμα και τα κίνητρα του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank θα ανακοινωθούν στους εργαζομένους της την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου σε τέσσερις συστημικούς ομίλους (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) δημιουργεί αναπόφευκτα την ανάγκη ευρύτερης αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν στο λειτουργικό κόστος, τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια τη δραστηριότητα των εταιρειών (στροφή σε νέες δραστηριότητες, προϊόντα κ.λπ.) και επουδενί μπορεί να λυθεί μονομερώς. Η Alpha Bank είχε εγείρει, μονομερώς πάντα, ζήτημα απολύσεων προφανώς κρίνοντας πως είναι προσφορότερο από το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης μέσω εθελούσιας. Ωστόσο, κατέληξε σε αυτήν την λύση διότι συνάντησε την έντονη αντίδραση του σωματείου εργαζομένων στην τράπεζα αλλά και της ΟΤΟΕ.

 

Πάντως, ενώ Από την άλλη, παράγοντες του κλάδου εμφανίζονταν αιφνιδιασμένοι από τη μονομερή ενέργεια της διοίκησης της Alpha Bank καθώς -όπως υποστηρίζουν- ήταν εκ των προτέρων γνωστή η μισθολογική-εργασιακή επιβάρυνση που θα προκαλούσε η απορρόφηση της π. Εμπορικής. Απορρόφηση που όμως απέφερε πολλαπλά οφέλη στην Alpha Bank καθώς η Εμπορική είχε ενισχυθεί ουσιαστικά από την Credit Agricole πριν από την αποχώρηση των Γάλλων.

Συγκεκριμένα θυμίζουμε πως η συμφωνία με την Credit Agricole για την απόκτηση της Εμπορικής ενίσχυσε την κεφαλαιακή βάση.

Ειδικότερα, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 2,9 δισ. ευρώ (από την Credit Agricole), πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εξαγορά της Εμπορικής συνέβαλε κατά 2,7 δισ. ευρώ στην καθαρή αξία ενεργητικού του ενιαίου Ομίλου (μετά την προσαρμογή των εύλογων αξιών, με βάση τα pro forma στοιχεία).

 

Η Εμπορική συνεισέφερε στο νέο σχήμα ένα χαρτοφυλάκιο με δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις 60,8% (την 31η.12.2012). Θυμίζουμε πως η Εμπορική διέθετε (στις 31.12.2012) ένα κονδύλι από προβλέψεις ύψους 5 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε «κεφάλαιο ασφαλείας» για τον ενιαίο Ομιλο.

 

Για αυτό λέγεται πως η εξαγορά της Εμπορικής εξασφάλισε στην Alpha Bank επιπλέον 5 δισ. ευρώ (σε περιουσιακά στοιχεία), διαθέσιμα προς ενεχυρίαση ως εξασφαλίσεις, εάν παρίστατο ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα. Αυτό γιατί το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης της Εμπορικής μέσω του Ευρωσυστήματος περιορίζει το συνολικό ύψος χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας στον ισολογισμό του Ενιαίου Ομίλου.

 

Danioliptes.gr