Αρπάζουν από 250.000 αγρότες την επιδότηση που δικαιούνται.

Επειδή δεν έχουν καταβάλει στον ΟΓΑ τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

Την ώρα που οι αγρότες έχουν στεγνώσει και δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα για να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους, έρχεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και δίνει εντολή με μια εγκύκλιο του προς τον ΟΓΑ να συμψηφιστεί το ποσόν της κοινοτικής ενίσχυσης που δικαιούνται με τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν! Και μένουν άφραγκοι 250.000 αγρότες, που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Η ιστορία αστή έχει ανάψει μεγάλη φωτιά στην κυβέρνηση και 21 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν να μην κατασχεθούν από τους δικαιούχους τα χρήματα της κοινοτικής ενίσχυσης.

Βέβαια, με μεγάλη καθυστέρηση θυμήθηκαν να αντιδράσουν οι εν λόγω βουλευτές, οι οποίοι μαζί με τους άλλους γαλάζιους συναδέλφους τους ψήφισαν τον νόμο 4254 του 2014, που προβλέπει τον συμψηφισμό της επιδότησης με τις οφειλόμενες εισφορές στον ΟΓΑ.

Αν εφαρμοσθεί ο νόμος και δεν τροποποιηθεί, όπως προτείνεται και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος, οι 250.000 αγρότες δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.
 

Για την εξέλιξη αυτή, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, δεν φταίει μόνο ο υπουργός Εργασίας, η εγκύκλιος του οποίου, όπως και ο νόμος 4254, αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία. Φταίει και ο διοικητής του ΟΓΑ, ο οποίος θα μπορούσε να είχε προλάβει την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Και οι συνέπειες θα είναι τραγικές, αφού μπορεί να ανακληθεί η πληρωμή των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας θα χάσει 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει κίνδυνος να αρθεί και η διαπίστευση του μοναδικού στην Ελλάδα Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για άλλη μια φορά, το συμπέρασμα είναι ότι και σε αυτό το θέμα, από το οποίο εξαρτώνται 250.000 αγρότες, η κυβέρνηση τα έκαμε πάλι θάλασσα.

 

Το Παρόν