Τέσσερα χρόνια και περισσότερες από 120.000 αιτήσεις για προστασία μετά, και τα αρμόδια Υπουργεία αναζητούν τα αδύναμα σημεία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλαγές στον νόμο Κατσέλη ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» που επιτρέπουν σε δανειολήπτες να καταχρώνται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του επεξεργάζονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

 

Η κυβέρνηση, παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου, αναγνωρίζει την ευνοική συμβολή του νόμου στην προστασία των νοικοκυριών. Τώρα όμως όπως διαρρέει, αναζητά τις «τρύπες» του δικαστικού συστήματος, οι οποίες επιτρέπουν κατάχρηση του νόμου 3869/2010, γνωστού ως «νόμου Κατσέλη».

 

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία περιλαμβάνει και αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εντάσσεται στη γενικότερη αναμόρφωση της νομοθεσίας που προωθείται με στόχο την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες είναι η πρακτική μερίδα δικηγόρων που αναλαμβάνουν υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών να επιλέγουν εσκεμμένα για την κατάθεση της προσφυγής στον νόμο Ειρηνοδικεία επιβαρυμένα με όγκο ανάλογων υποθέσεων. Η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη ειδικά στην Αττική και στόχος των επιτηδείων είναι η εκδίκαση της υπόθεσης όσο πιο αργά γίνεται και δη την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, αν και γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της πτωχευτικής διαδικασίας, καταθέτουν αίτηση προκειμένου να επωφεληθούν της δίμηνης αναστολής των διωκτικών μέτρων. Ο νόμος 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από τον 4161/2013, προβλέπει αναστολή των διωκτικών μέτρων από τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης για διάστημα δύο μηνών, χρόνος που δίνεται προς αναζήτηση προδικαστικού συμβιβασμού.

Πέραν των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εξετάζεται η δημιουργία ειδικών Ειρηνοδικείων, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο, ή ακόμη και η ενοποίηση Ειρηνοδικείων. Χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Βήμα FM» ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ότι το υπουργείο επιχειρεί αλλαγές για την επιτάχυνση των δικών, έτσι ώστε να προστατεύεται ο καλόπιστος δανειολήπτης και αυτός που έχει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έγινε καταχρηστική εφαρμογή του νόμου και ανέφερε ότι ορισμένες υποθέσεις έχουν ορισθεί να εκδικασθούν ακόμη και το 2026!

 

Ο νόμος 3869, ο οποίος ψηφίστηκε το 2010 και τροποποιήθηκε το 2013, έχει αποτελέσει καταφύγιο για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ωστόσο, παρουσίαζε διάφορες αδυναμίες όπως η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προέβλεπε, εξαιτίας κυρίως του χρονοβόρου της διαδικασίας αλλά και του τεράστιου όγκου αιτήσεων. Αν λοιπον, τα συναρμόδια Υπουργεία λύσουν το πρόβλημα της καθυστέρησης τότε σίγουρα θα βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία του νόμου, προς όφελος των δανειοληπτών.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.