«Ζεστό» χρήμα 5 δισ. έλαβαν οι τράπεζες. Θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία

Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν στην πρώτη φάση της δημοπρασίας που έγινε χθες 5,2 δισ. ευρώ και υποστηρίζουν ότι θα διοχετεύσουν τα φθηνά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά.

 

Η δεύτερη φάση ακολουθεί το Δεκέμβριο, ενώ η χθεσινή κίνηση είχε θετική απήχηση και στο Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Η χρήση του προγράμματος ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη, εξαιτίας του ύψους των επιλέξιμων ενεχύρων που διέθετε ο εγχώριος κλάδος, αλλά τα 5,2 δισ. ευρώ αποτελούν μια σημαντική ανάσα για την οικονομία, όπως επισημαίνεται από τραπεζικά στελέχη, γράφει η Ναυτεμπορική.

 

Στη χθεσινή δημοπρασία η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 2,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank άντλησε ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η Eurobank έλαβε 1 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ.

 

Συμφωνά με τους όρους του προγράμματος TLTROs της ΕΚΤ, τα ποσά που θα αντληθούν πρέπει να κατευθυνθούν αποκλειστικά προς τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Ο εγχώριος κλάδος, υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα εντείνει το επόμενο διάστημα την προσπάθεια για ενίσχυση του «οπλοστασίου »των ενεχύρων που απαιτούν τα προγράμματα της ΕΚΤ-πέραν του TLTRO, θα ακολουθήσει η αγορά ABS- με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας του συστήματος.

Η στρατηγική των τραπεζών επικεντρώνεται σε κινήσεις χρηματοδότησης της οικονομίας, όσο επιτρέπει η ισχνή ακόμη ζήτηση, με έμφαση σε επιλεγμένες, υγιείς επιχειρήσεις και κλάδους, με προοπτικές ανάπτυξης και συμβολής στην επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η συμμετοχή των ελληνικών ομίλων στο πρόγραμμα TLTRO αποτυπώθηκε θετικά στις επαφές που είχαν στελέχη διοίκησης του κλάδου με επενδυτές στο πλαίσιο του roadshow της ΕΧΑΕ που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, καθώς τονίστηκε η αξιοποίηση της ευκαιρίας για την άντληση φθηνής ρευστότητας, με επιτόκιο 0,15%, για μεγάλο διάστημα καθώς η παροχή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ έχει διάρκεια τέσσερα έτη.

 

Να σημειωθεί ότι πολλές τράπεζες εμφανίστηκαν απρόθυμες να συμμετάσχουν στη χθεσινή προσφορά της ΕΚΤ, πιθανόν λόγω ανησυχιών ότι αυτό θα μπορούσε να τις εμφανίσει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που διεξάγει η ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους οι αγορές εξέλαβαν τη χαμηλότερη του αναμενόμενου συμμετοχή των τραπεζών ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε πιο δυνατά μέτρα, όπως σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί προσωρινά το ευρώ έναντι του δολαρίου και να υποχωρήσουν προς στιγμή και οι τιμές των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

 

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν περί τα 5 δις ευρώ, ποσό το οποίο θα  μπορούσε να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία που έχει στεγνώσει από ρευστότητα. Οι τράπεζες έχουν λάβει περισσότερα από 250 δις ευρώ με την μορφή πακέτων ενίσχυσης και στήριξης, όμως συνεχίζουν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης.

 

Danioliptes.gr